петък, юли 10, 2020

10 съвета за бързо справяне с паник атака

Паническата атака може да бъде описана като внезапна вълна от непреодолим страх или безпокойство, която напълно лишава страдащия от способността за адекватна реакция. Тя може да разруши ежедневието, тъй като се превръща в огромна пречка за изпълняване на дори обичайни дейности като пресичане на улица, пазаруване, разговори с приятели, работа.

Ако паническите атаки останат без лечение, те могат да прераснат в паническо разстройство и други проблеми с психичното здраве. Точно по тази причина професионалната помощ е толкова наложителна – тя е единствения начин за връщане към нормален живот както за страдащия, така и за неговите близки.

Сред когнитивните симптоми на паническите атаки са страх от загуба на контрол, страх от смъртта и др. Често в тези пристъпи се крие и вид фобия – клаустрофобия (страх от затворени пространства) или агорафобия (страх от открити пространства).

Сред соматичните симптоми на паник атаката са задух, замайване, ускорен пулс, болка или тежест в гърдите, изпотяване, студени и горещи вълни, болка в корема и гадене.

Паническият пристъп идва внезапно и е придружен от поне 4 лесно разпознаваеми симптома, интензивен е, но отшумява сравнително бързо.

Ако някога сте имали паническа атака или страдате от честа тревожност, тези съвети ще ви помогнат по-бързо да дойдете на себе си и да намалите напрежението.

Дишайте
Когато са разтревожени, по-голямата част от хората всъщност задържат дъха си, което само влошава нещата. Ето затова първото и най-важно нещо, което трябва да си припомните в такива моменти, е, че трябва дишате.

Забавете темпото
Паниката ще ви накара да почувствате, че трябва да предприемете нещо драстично веднага. Това обаче не е най-добрата стратегия. Преди да направите каквото и да било, поемете дълбоко въздух и се опитайте да се успокоите.

Не шофирайте
Ако получите пристъп на паника, докато шофирате, отбийте при първа възможност и слезте от колата. Не потегляйте отново на път, преди да се уверите, че пристъпът на паника или тревожност, е отминал.

Не забравяйте лекарствата си
Ако приемате лекарства, носете ги винаги с вас, за да са ви на разположение при необходимост. От друга страна, тази превантивна мярка подсъзнателно ще ви дава сигурност, че държите нещата под контрол.

Спортувайте
Понякога най-доброто, което можете да направите, е да обуете маратонките си и да потичате в парка. Физическата активност е един от най-добрите начини да намалите стреса и напрежението.

Изключете телевизора
Гледането на новини може да бъде изключително стресиращо занимание – дори за хората, които не страдат от панически пристъпи. Спрете телевизора – едва ли апокалипсисът ще настъпи, без да разберете, затова с чиста съвест прекъснете информационния поток и си починете от изкуственото напрежение, което създават медиите.

Вземете гореща вана или душ
Това е един от най-приятните и ефикасни начини да се освободите от стреса. За целта обаче е необходимо да се откъснете изцяло от негативните мисли и да позволите на топлината да ви успокои. Това ще намали тревожността ви и ще ви помогне много по-лесно да преодолеете паническата атака.

Спасителна дрямка
Може да ви изглежда невъзможно да заспите заради адреналина, който бушува във вас, но паническите пристъпи могат да бъдат наистина изтощителни. Дайте възможност на организма си да се възстанови с 20-минутна дрямка. Сънят ще понижи напрежението и ще ви съживи.

Глътнете малко свеж въздух
Ако нямате възможност да се разходите, отворете прозорец и вдишайте свеж въздух. Понякога именно затвореното пространство може да предизвика пристъп на тревожност или паника, затова още при първите симптоми, застанете до отворения прозорец, затворете очи и се съсредоточете върху дишането си.

Опитайте се да приемате спокойно проблемите и трудностите
Много често ние самите усложняваме положението си, като придаваме фатално значение на проблемите и трудностите в ежедневието си. Примирете се с факта, че нещата просто няма как винаги да се случват според очакванията ви.

Обмисляйте неприятностите спокойно и не позволявайте на стреса да ви завладее. Припомняйте си, че от всяка ситуация има изход, но за да го видите, трябва да сте напълно спокойни.

Редактор: Ина Фенерова

Източник: Framar.bg

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече