вторник, май 18, 2021

10 златни правила за добро здраве

Нашето тяло е като градина, а негов градинар е нашата воля“.
Уилиям Шекспир

Когато сме здрави, ние не забелязваме това. Житейските перипетии вероятно ни създават грижи, но щом тялото и духа цъфтят, всичко ни се струва поправимо.

Възрастта също няма особено значение при отлично физическо и психическо здраве. Делниците ни могат да бъдат изключително натоварени и все пак да не се усещаме смазани в края на работния ден, а изпълнени с оптимизъм и планове за следващия.

Всеки от нас е убеден, че именно това здраве му е необходимо. Това, което не се забелязва. Въпросът е само как да го постигнем и поддържаме. Като за всяко естествено нещо е добре то да възникне спонтанно, естествено. Да създадем такива условия, че да се самосътвори. След като вече се сдобием с него, вероятно ще трябва и да му обръщаме ежедневно внимание. Като на дете, което не може без грижи и нежност.

Медицината на Запада е един от най-бурно развиващите се клонове на науката в последните 100 години. Няма човек, който да отрича изключителните достижения в тази област – от сърдечните трансплантации до генното инженерство. Успоредно с нея се засилва интереса към традиционната медицина на света.

Азия, Африка, Америка, Австралия и Океания, пък и Европа са необятни съкровищници на познание за здравото тяло и здравия дух. Онова изначално познание на десетки хиляди поколения хора, които са ползвали единствено природата за балансиране и хармонизиране на своето здраве.

Векове наред хората са експериментирали как и с какво да поддържат своето здраве, как и с какво да удължат своя живот. Използвайки даровете на природата – своята Майка, човешките същества са се научили да ги преработват и комбинират, да ги дозират и филтрират, така че да получат най-правилната консистенция. Такива спомагателни вещества вероятно има над един милион.

Всеки народ, ползвайки природни материали е създал свой профилактичен и лечебен органон, който в крайна сметка може да бъде обединен в десет златни правила.

Контролирайте дишането си! Не оставяйте то да ви контролира!

Не забравяйте, че основната енергия в тялото ни идва чрез кислорода по 45000 пъти на ден. Ако дишането ни не е правилно (коремно), то как всичко друго да ни е наред?

Дъвчете течните храни, за да попаднат в стомаха ви с телесна температура. Пийте три пъти повече течности от тези, които отделяте (чрез уриниране и чрез потене)! Водата е над 80% от нашата маса. Доливайте вода по малко, но постоянно. Защо старостта превръща кожата на възрастните хора в пергамент?

Прекарвайте поне един ден от седмицата изцяло потопени в природата!

Без източници на информация, без мобилни телефони, без друга музика, освен звуците на гората. Ни се раждаме по природен закон и Земята е нашата майка. Срещайте се достатъчно често с нашата майка, за да не изгубите връзката си с нея. Какво друго е болестта, освен загуба на връзката с природата, дарила ни с имунна система, защитаваща организма ни от околната среда?

Твърдите храни се пият!

Дъвчете и превръщайте тези храни в каша още в устата си. Яжте седнали и отделяйте достатъчно време за сдъвкването на храната. Както няма сграда, построена само от камъни или само от тухли, така и храната трябва да бъде разнообразна. В първия случай сградата пада без крепежни елементи и материали с различна якост; във втория тялото се срива, поради липса на жизненоважни елементи и материали. Как да поддържаме баланса на веществата, изграждащи организма ни, ако не ги вкарваме в тялото?

Движение = живот!

Който се движи, живее, който спира да го прави, умира. Движете се правилно, без насилие върху двигателно-опорния ви апарат. Мускулите, сухожилията, ставите и костите ви имат неограничени възможности, които трябва да бъдат разширявани бавно и неотстъпно. Ползвайте главно собствената си тежест в тези упражнения. Тя е достатъчна, за да развием безупречно тялото си. Не се опитвайте да постигнете това в кратки срокове. Нали така и денят през пролетта нараства с по едно пшеничено зърно?

Мисля, следователно съществувам!

Мисля правилно, следователно живея правилно. Мисля позитивно и живея позитивно. Мисля за доброто на себе си и на другите, другите също мислят добро за мен. Не отвръщам на злото със зло, защото само го умножавам. Всичко, в крайна сметка, е било в началото само мисъл. Правилна мисъл – правилен резултат. Помисли си, преди да си помислиш. Нали затова Човекът е наричан също така и Разумна природа?

Който не планира, планира да се провали!

Въведете си режим. В Древна Гърция има две контрастни понятия за света – Хаос и Космос. Безредие и Ред. Въведете ред в живота си и той ще потече като пълноводна река, напоявайки с мощните си води всички ваши покълнали мечти. Нали все пак е по-добре да сме ориентирани по карта, отколкото загубени в джунглата?

Поемайте само природни вещества!

И като храна, и като лек. Органичното, каквото е нашето тяло, не може да живее и да бъде лекувано трайно с неорганично. Ако считате, че това не е вярно, посадете някъде в полето една пластмасова пръчка. Поливайте я, торете я, молете ѝ се ако щете и произведете от нея един обикновен домат. Възможно ли е това?

Вярвай, но проверявай!

Дори и написаните дотук мъдрости, извлечени от паметта на хилядолетията трябва да бъдат проверени лично от вас. Пробвайте и се убедете в резултатите. Търсете винаги най-дълбоката истина за живота и здравето ви, а не концепцията на някой за нея. Това, което сте изпитали на собствен гръб няма цена. То е вашата истинска памет, вашата вяра, вашата проверена мъдрост. Нали затова ни е дадена отсечката време между живота и смъртта – за да го изживеем правилно, проверявайки го сами?

Източник: Edna.bg

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече