петък, септември 17, 2021

25 години по-късно Стивън Кинг завърши свой роман

Писането на епичния роман „Под купола“ (Under the Dome) е започнало в средата на 80-те години на ХХ век, а през ноември 2009г. неговите повече от 1000 страници ще бъдат публикувани за първи път. Потенциалният бестселър ще върне почитателите на Кинг към класическите му творби от типа на „То“ и „Сблъсък“.

За първи път „майсторът на ужаса“ се захваща с разгръщането на тази си идея преди цели 25 години. По-късно наченатият ръкопис е захвърлен, а преди няколко години – открит отново от писателя. По него е започната упорита работа и сега резултатът е налице – щатското първо издание на романа има 1120 страници.

„За първи път идеята за този роман ми дойде преди 25 години“, разказва Стивън Кинг. „Опитах да пиша по нея, когато бях много по-млад, но проектът беше твърде мащабен за възможностите ми и го оставих на мира. Той обаче никога не напусна мислите ми, а просто стоеше и чакаше да бъда готов за него. И когато в един момент ми каза „Напиши ме сега!“, просто го направих.“

Действието е поставено на любимата сцена на Кинг – щата Мейн, в градчето Честър Милс. Денят е абсолютно обикновен и хубав есенен следобед, когато жителите откриват, че цялото селище е под невидим похлупак. Самолети се разбиват в него, хората, заминали в съседни градчета, са разделени от семействата си, а колите експлодират при сблъсъка с „призрачната“ бариера. И никой не може да разбере откъде се е взел този купол, какъв е и кога (или по-точно – дали) ще се махне.

Стивън Кинг е надминал очакванията дори и в един в един от най-силните аспекти в творчеството си – изграждането на правдоподобни герои. В „Под купола“ персонажите са над сто и читателите ще открият всичко каквото им хрумне – ветеран от войната, готвач, санитар, политик, дори убиец и неговия син, който в типичния стил на „майстора на ужаса“ крие в килера си мрачните тайни на своя живот.

Стивън Кинг е автор на повече от 50 книги, всяка от които се е превръщала в бестселър. „Под купола“ разглежда проблемите, поставени и в един от най-известните му романи – „Сблъсък“, но както самият автор обяснява – „по по-алегоричен начин“. В своята редовна колонка в „Ентъртеймънт Уийкли“, писателят заявява, че особено заради обема от над 1000 страници, е уверен, че книгата ще допадне на читателите“.

Нейното публикуване в САЩ се очаква през ноември тази година. Българските издатели на Кинг от „Плеяда“ не са потвърдили закупуването на правата, но ако го направят, по всяка вероятност „Под купола“ ще се появи у нас не по-рано от края на 2010 или началото на 2011 година.

Последните романи на Стивън Кинг, които излязоха на български, бяха „Огън“ и „Дума Ки“.

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече