неделя, октомври 24, 2021

На 4 юли САЩ отбелязват Деня на независимостта

На 4 юли Съединените американски щати отбелязват националния си празник –Денят на независимостта. На този ден през 1884 г. Франция дарява на САЩ „Статуята на свободата“. Посланикът на САЩ в България Джон Байърли отправи поздравление и към българите по случай Деня на независимостта на САЩ.

На 4 юли 1776 г. на континентален конгрес във Филаделфия е подписана американската Декларация за независимост на тринадесет британски колонии , с която се създават Съединените американски щати. По този начин се провъзгласява освобождението на американските колонии от властта на британската корона.

Оттогава денят се отбелязва като Ден на независимостта на САЩ и национален празник на страната. Проектът за декларацията е подготвен от комисия, оглавена от Томас Джеферсън.

На този ден се отбелязват и 121 години от даряването през 1884 г. от народа на Франция на народа на САЩ на „Статуята на свободата“, която е висока 92 метра, с тегло 255 тона и създадена от скулптура Фредерик Огюст Бартолди и инженера Густав Айфел.

Съединените американски щати се състоят от три несвързани помежду си части. Административно страната е разделена на 50 щата и 1 столичен федерален окръг. Столицата на САЩ е Вашингтон. Населението на САЩ е 281 милиона жители. От 1990 г. до 2000 г. е нараснало с 33 милиона души. 

Начело на федеративната република стои президент, избиран за четири години, като той има право само на 2 мандата. Основният документ е действащата от 1787 г. Конституция. Законодателната власт в САЩ е в ръцете на Конгреса, съставен от две палати – Сенат и Палата на представителите. САЩ създава 20% от световната промишлена продукция, осъществява 15% от международната търговия, водач е в разработването и усвояването на най-нови технологии.

Тържество в посолството на САЩ в България отбеляза празника. Посланикът на САЩ в България Джон Байърли отправи поздравление и към българите по случай Деня на независимостта на САЩ.

За мен Денят на независимостта не е вече чисто американски празник. За мен това е празник, който споделяме с всички хора, които живеят или искат да живеят в свободни и независими страни и които оценяват както щастието да живеят в свободни общества, така и задълженията, които това предполага. Поради вашия исторически опит с тираниите и освобожденията през XIX и XX век, българите може би най-много заслужават да получат поздравления в деня, в който ние американците честваме демокрацията и свободата. На всички български приятели изпращам най-добри пожелания по случай този специален ден“, отправи своите пожелания посланикът на САЩ в България Джон Байърли.

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече