понеделник, октомври 18, 2021

5 признака, че се налага смяна на дюзите

Какво са дюзите, как работят и кога може да става дума за проблеми във функцията им? Ние сме оторизиран дизелов сервиз София Дизел Център и в следващите редове ще ви разкажем за притеснителните признаци, налагащи ремонт или смяна на дюзите.

Какво са дюзите и функция

Дизеловите дюзи са електронно управляеми магнет-вентили, които работят с огромна прецизност.

С помощта на компютъра на двигателя, дюзите са свързани с други компоненти и сензори, спомагащи за горенето.

Функцията на дюзите е да осигуряват точното количество гориво преди всеки такт на възпламеняване.

Дюзите на дизеловите двигатели, наричани още инжектори, могат да се окажат причина за дефекти.

Как работят дюзите?

Двигателят разполага с по една дюза за всеки цилиндър. Дюзите разпръскват горивото много фино, като мъгла в края на всмукателният клапан или директно в горивната камера в зависимост от двигателя.

Фино разпрашеното гориво осигурява оптимално изгаряне, гарантиращо голяма мощност, но за постигането му е необходимо високо налягане.

При директното впръскване, когато за дюзите работи помпа под високо налягане, се достига 350 бара, докато по-високо налягане на горивото, например над 2000 бара, може да се достигне при дизелови двигатели или комън рейл дюзи.

При индиректното впръскване нещата стоят по друг начин. Когато дюзите биват захранвани с гориво от обща рейка, налягането при впръскване е от 3 до 6 бара.

Замърсяване

Замърсяването е една от причините за неработещите дюзи, което пречи на нормалната им работа при впръскване на горивото. Добавките до някаква степен спомагат за отстраняване на проблема, но не на 100%.

Инжекторите имат много предимства, като най-важното от тях е нормалният разход на гориво.

Това е така, защото модерните системи за впръскване на гориво позволяват използването на контролируем катализатор, което спомага пречистването на вредните емисии.

Некачествено гориво

Некачественото гориво е една от причините, налагащи ремонт на дюзи, тъй като ултрафините отвори могат лесно да се запушат, в резултат на което дюзите спират да работят.

Не винаги проблемът за неработещи дюзи е само в запушването. Друго, което оказва негативно влияние върху работата на дюзите и правилното разпределение на горивото са отлаганията.

Дори лекото отклонение в разпръскването на горивото се отразява върху мощността и икономичността на горивото.

При проблем с дюзите нашият иновативен сервиз София Дизел Център, който е оборудван с необходимата технология и съвременна апаратура, ще ви помогне да разрешите всякакъв проблем с горивната система.

Извършваме ремонт, рециклиране, смяна и проверка на дюзи и помпи на достъпна цена дори в рамките на деня.

По ваше желание можете да оставите вашата развалена част и да получите рециклирана, като така спестявате парични средства и време.

София Дизел Център е модерен дизел център, разполагащ с най-модерна техническа база в страната и лаборатория, която покрива изискванията на водещи производители на горивни системи BOSCH, DENCO, SIEMENS VDO, DELPHI и други.

В зависимост до колко е нарушено подаването на гориво заради една или повече дефектни дюзи са налице някои симптоми:

  • трудно палене
  • загуба на мощност
  • прекъсване при запалване
  • увеличен разход на гориво
  • прекъсване при ускорение

Трудно палене на студено

При проблем с дюзите и когато е налице трудно палене е възможно да има и други дефекти, като къси съединения в електромагнитни бобини. Причината за тях са в отлаганията  вследствие на използване на некачествено гориво и добавки.

Когато двигателят пали трудно или запалването е невъзможно, е необходимо да се проверят дюзите в специализиран сервиз, за  да се установи дали подлежат на ремонт.

При неправилното впръскване на горивото на дюзите съществува опасност от дефекти и на други компоненти.

Дюзите са отговорни за правилното разпръскване на горивото и за адекватното протичане на процеса на горене при работата на двигателя.

Загуба на мощност

Поради неправилната работа на инжекторите се получава износване на дюзите, което води до  изменения в разпределението на впръскването и загуба на мощност.

При двигателите с директно впръскване, замърсяването на дюзите пречи цялостно или частично върху функцията им.

При наличие на подобен симптом е необходимо незабавно да се свържете с нашия София Дизел Център за решаване на проблема. Ние гарантираме 100% качество на извършената услуга.

Колкото по-навреме се реши проблемът, толкова повече парични средства ще спестите и излишно губене на време.

Смяната на дизеловата дюза е наложителна в случай на повреда, причинена от естественото увеличаване на диаметъра на дюзата.

Когато дюзата е повредена и вече не може да разпръсква правилно гориво, смяната от нова или рециклирана дюза е наложителна.

Прекъсване при запалване

Прекъсването при запалване подсказва за съществуващ проблем, който може да се разреши в оторизиран сервиз, какъвто е София Дизел Център.

Поддържането на горивната система чиста, което значи смяна на горивните филтри и зареждане с качествено гориво, е превенция срещу проблема с дюзите.

Дюзите с упорити отлагания могат да бъдат почистени с ултразвук. При някои е възможна и смяна на микрофилтрите.

В даден момент тези микрофилтри се задръстват с твърди частици, които пречат на пропускливостта.

Когато се налага смяна на дюзите, е добре да се потърси експертната помощ на специалистите ни към София Дизел Център.

Повредени инжектори – увеличен разход на гориво

Когато инжекторите не работят правилно и са увредени, вместо горивото да бъде фино разпрашено се получава изтичане. Горивото изгаря директно върху буталото, което води до прекъсване при запалване и увеличен разход.

В резултат на високата температура и налягането в страничните си части, уплътнението на дюзите се износва, което довежда до изменения и неправилно разпределение на горивото.

Ако наблюдавате някой от описаните симптоми е добре своевременно да бъде извършена проверка и диагностициране на дюзите, но това трябва да се случи в оторизиран сервиз за да се види тяхното състояние и ако е възможно да бъде извършен ремонт на дюзи.

След професионален ремонт или смяна на дюзите, симптомите изчезват,  разходът на гориво се нормализира, паленето е от раз, намаляват вредните емисии и шума.

В София Дизел Център разполагаме със специализирани стендове за почистване, проверка и ремонт на всички бензинови и дизелови дюзи на атрактивни цени.

Почистването се извършва по доказано ефективен начин с ултразвук, а проверката на професионален стенд.

Що се отнася до ремонт на дюзи при камион, при тях горивото се подава под високо налягане и при непрекъсната работа и продължителна експлоатация нуждата от ремонт е неотложна.

Прекъсване при ускорение

Прекъсването може да бъде от вътрешен теч, износен клапан или износване на странично уплътнение на дюзата.

Последствията от повредени дюзи могат да бъдат много тежки, например когато неизгоряло гориво попадне във филтъра за частици или в катализатора е възможно да се стигне до сериозни щети.

За да се поддържат в отлично състояние дюзите и за да работят правилно и безотказно, качеството на горивото е от огромно значение, също така и редовната диагностика в специализиран сервиз.

За постигане на оптимален разход на гориво и правилната работа на двигателя е много важно да се знае, че дюзата трябва да се закачи на стенд и след това регулира.

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече