неделя, май 9, 2021

6 часа отнеха на „таен клиент“ да подмени шофьорска книжка в КАТ

6 часа на опашка за подмяна на шофьорската книжка. Толкова време е отнело на „таен клиент” само да заяви услугата в столичния КАТ.

Отдавна известно на гражданина е, че за да „свърши работа” в КАТ трябва да си вземе почивен ден, сега това се потвърждава от официално проведено през април и май наблюдение по метода „таен клиент” за предоставянето на 15 услуги в 13 общини, областни и общински администрации.

Наблюдаваните администрация са на централно ниво, на териториално ниво, на местно ниво, съобщи в Министерски съвет експертът Здравко Сечков.

С уговорката, че има администрации, които работят значително по-добре от други, той предупреди, че не могат всички да бъдат поставяни под общ знаменател.

„Това, което ние сме наблюдавали по метода „таен клиент” е доколко се спазват нормативни изисквания, доколко процесът на организация на работа по предоставянето на услугата е ефективен и качествен, доколкото съществува обмен между администрациите, доколко гражданите се товарят с предоставяне на документи, които не би следвало да предоставят”, обясни Сечков.

Проверката е установила, че на много места все още не са изпълнени законови задължения на администрацията, не са променени процедурите и образците на документите и не са приложени приетите облекчения за гражданите и бизнеса.

Все още има места, където от гражданите се изисква да предоставят документи, които се придвижват по служебен път между администрациите. Такъв документ например е свидетелство за съдимост.

Сечков отбеляза и любезността и отзивчивостта на администратора към заявителя на услугата. Разбира се много субективно можем да попаднем на служител, който този ден не е в добро настроение, но това не означава, че администрацията е нелюбезна, но имаме такива констатации”, уточни той.

В сряда вицепремиерът Томислав Дончев даде срок на проверените администрации до един месец да отстранят всички констатирани проблеми и да му докладват какво е свършено.

От Министерски съвет заявиха, че предстоят нови проверки.

Източник: Flashnews.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече