четвъртък, октомври 21, 2021

72-годишен мъж от Пещера е новата жертва на COVID-19, 30 медици са заразени (обновена)

За 24 часа имаме 19 нови потвърдени случая, от тях в болница са 6, изследваните вчера са 252 души, общо заразените в страната са 541 – увеличение с 3,6% в сравнение с предишния ден, съобщи днес на редовния си брифинг ръководителят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Няма нови засегнати области. В София са 15 случая, в „Пирогов“ – 1, в Инфекциозна болница – 2, в Центъра за бърза медицинска помощ – 6 от изследвани 85 служители. В Центъра за бърза медицинска помощ на ВМА – 1.

Благоевград – 1, Стара Загора – 1, Хасково -1, Смолян – 1.

Най-младият пациент е 1-годишен, най-възрастният – на 86 г. Средната възраст е 46,5 години.

Медицинският персонал – 30 души или 5,5% от всички случаи, посочи ген. Мутафчийски – 17 лекари, 8 медицински сестри, друг медицински персонал – 5, средна възраст – 51,5 години.

За денонощието има двама починали плюс един, който е обявен днес сутринта – от Пещера, 72-годишен с множество придружаващи заболявания, интубиран в последните дни, допълни ръководителят на Щаба.

Другите двама починали са жени на 60 и 75 г., също с множество придружаващи заболявания.

Общо за страната са 21 починалите – 3,7% от общия брой регистрирани случаи. Средна възраст – 65 г.

В болница са 210 пациенти, 22 са в интензивно отделение.

Ген. Мутафчийски посочи, че България е на средно ниво по дял на заразени с Covid-19 спрямо другите държави: „Зад нас има доста, включително от региона, с по-малко на милион население, но, разбира се, има и такива държави, които са далеч напред – например Латвия, Словения – те са по 8000-9000 човека на милион население“.

„В момента очакваме 70 000 теста, отделно от тези 600 000 PCR, които са от ЕС. За София в момента има – във ВМА и в Националната лаборатория – 11 400 налични теста в запас. Днес ще бъде направена пълна справка и в страната“, каза той.

На въпрос на „Хоризонт“ за броя на заразените българи в чужбина Мутафчийски посочи, че единствената налична информация е от посланиците: „И той най-вече в горещите точки. За починал наш сънародник в Лондон вече ви съобщих, за Италия последната информация е около 8 или 10 човека заразени, няма сигурни данни за един починал. Но в тази ситуация трудно може да се сдобие човек с такава информация, включително нашите консулски служби. Много хора живеят там, но никой не знае това“.

Пикът се очаква около Великден, допълни той, като се позова на модели на математици от БАН.

Ген. Мутафчийски заяви още, че след брифинга предстои спешна среща при премиера Бойко Борисов.

Графика на диагностицираните с Covid-19 в България

Източник: Cross.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече