вторник, януари 19, 2021

Акад. Богдан Петрунов: След 2 години ще знаем дали е ефективна ваксината срещу COVID-19

„След 2 г. ще знаем до колко тя ще е ефективна. Има различни подходи при производството на ваксини. Най-разпространената е вкарване на изкуствено създадена РНК в човека, другата – е вкарване в организма на доброкачествен вирус, натоварен с информацията за вируса. И двата подхода имат слаби и силни страни. В Европа има 4 ваксини.“ Това каза в интервю за БНТ алергологът акад. Богдан Петрунов.

По думите му не може да се обобщи как ваксината ще действа на хората с автоимунни заболявания – артритни, множествена склероза.

„До колко ваксината ще действа е решение на специалиста, който лекува съответния болен. Няма противопоказания, но ваксинирането зависи от лекуващия лекар. Да изчакаме до 29 декември, за да видим как Европейската лекарствена комисия лицензира ваксината срещу коронавируса. Децата са изключени от ваксиниране засега – ще има ли ваксина за децата, предстои да се решава.“, допълни още той.

„В САЩ голяма част от лекарите са отказали да се имунизират, защото за разработването на една ваксина са нужни години, за да се докаже, че тя е безвредна. Първото, което трябва да докажем, че тези ваксини са безвредни,“ коментира акад. Петрунов и допълни:

„Ние не знаем тази ваксина какво ще прави – ще ни предпази от заболяване, от смърт или ще ни пази от разпространение на инфекцията.“ 

Акад. Петрунов допълни, че „имунизацията има голямо значение. Дори 50% да има ефективност ваксината, тя ще допринесе за изграждането на колективен имунитет. Няма да може да създадем колективен имунитет без ваксина. Ваксините ще могат да се съхраняват до догодина, ако не се яви мутация на вируса. Ако се ваксинираме сега, следващата година може да изчакаме да се направи следваща ваксина. Ще имаме ли втора ваксина догодина или по-догодина“ попита реторично Петрунов.

Според него „изменчивостта на вируса е безспорна. Има над 15 хил. мутации на вируса. Има определена категория хора с генетичен бекграунд, която създава добри възможности за разпространение на вируса. Кръвната група също има значение.“

„Има още 4 коронавируса, които причиняват настинка. Руснаците си направиха ваксина, няма публикувани резултати. Китайците имат 4 ваксини. В Русия също започна приложението, те правят и втора ваксина. Няма сериозни научни данни и от двете страни за ефективността на ваксините.“, каза още той.

Акад. Петрунов поясни още, че когато човек е болен не трябва да приема имуностимуланти: „Когато сте здрав, не пречи да се пият имуностимуланти. Трябва да укрепим имунната система, когато сме здрави. Вит. С създава предпоставка за тромбози, стига приемът да не надвишава 1 г/ден. При коронавируса се увреждат кръвоносните съдове.“

Източник: Actualno.com

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече