понеделник, октомври 18, 2021

Албания бе разлюляна от най-силното за последните 30 години земетресение (ОБЗОР)

Две силни земетресения разтърсиха Албания в следобедните часове на събота, причинявайки сериозни материални щети и паника сред местното население. Първият трус с магнитуд от 5,8 по скалата на Рихтер бе регистрирано на 30 километра северно от Драч в 16:04 часа местно време (17:04 часа българско време) и е най-силното от 15 април 1979 г. То е усетено във всички части на Албания и в съседните страни. Второто земетресение разлюля страната десет минути по-късно с магнитуд 5,6 по скалата на Рихтер. В последвалите часове в страната бяха отчетени поредица тремори с по-слаба интензивност. Последният от тях бе в 9:05 часа местно време (10:05 часа българско време) със сила от 3,5 по Рихтер.

Епицентърът на първото земетресение е бил на 10 километра дълбочина в Адриатическо море и според информацията на Европейския средиземноморски сеизмологичен център (EMSC) е било с магнитуд 5,6 по скалата на Рихтер.

105 пострадали и стотици засегнати сгради

В късните часове на деня министърът на отбраната на Албания Олта Джачка представи предварителен доклад за последствията от двете силни земетресения. „Според първоначалната официална информация, въпреки че данните се актуализират минута по минута, докато екипите проверяват ситуацията на терен, до момента има 68 докладвани пострадали, но във всички случаи става въпрос за леки наранявания. Най-важното е, че нямаме загуба на човешки животи“, подчерта Джачка. По-късно бе съобщено, че след двата труса медицинска помощ са потърсили 105 души.

Според думите на Джачка повечето материални щети са нанесени на къщи и жилищни сгради, предимно в Драч и Тирана. Първоначално бе съобщено, че общият брой на засегнатите сгради е 109, а седем други домове са рухнали. „Досега са докладвани основно щети по стените и други повреди в 46 къщи и три жилищни сгради в Тирана, 42 домове, основно стари сгради и 4 жилищни сгради в Драч, 7 къщи в Либражд, три сгради в община Клос-Пешкопия са повредени и една къща е рухнала, от една до четири къщи, повредени в Берат, Фиер и Лежа. Щети има и на няколко превозни средства, върху които е паднал материал от сгради. Потвърди се, че земетресението не е причинило никакви щети на петролните съоръжения“, допълни министърът.

Последните данни са за около 500 пострадали обекта.

Джачка посочи, че министерствата на отбраната, вътрешните работи и здравеопазването са напълно готови да окажат помощ на гражданите и да се погрижат за тяхното имущество и сигурност. Джачка информира, че за всички граждани, чиито домове са повредени и животозастрашаващи, общинските власти подготвят специални центрове, в които да бъдат настанени.

Министерството на инфраструктурата и енергетиката информира, че не са регистрирани сериозни щети по пътищата и мостовете. В Драч е било прекъснато електрозахранването, но проблемът е преодолян и подаването на ток е възстановено в цялата страна.

Междувременно албанските медии съобщават за сериозни щети на сградата на Минния факултет в Тирана в резултат на силното земетресение. Една от стените на сградата се е срутила изцяло. Два автомобила, които са били паркирани в университетския двор, също са напълно унищожени от падналите отломки.

Повече от 500 албанци, предимно от Тирана и Драч, прекараха нощта на открито заради поредицата трусове. Властите издигнаха временни палатки за гражданите, които не могат или се страхуват да се завърнат по домовете си.

Реакцията на политиците

Министър-председателят на Албания Еди Рама отмени пътуване до Ню Йорк за Общото събрание на ООН и се завърна от Франкфурт на Майн в родината си поради ситуацията, създадена след силните земетресения.

В събота в Драч пристигна президентът Илир Мета, който след среща с кмета Роланд Насто, апелира към гражданите да запазят спокойствие, призова за пълна координация на структурите и добави, че трябва да се вземат предвид предупрежденията от съответните структури, за да се избегне всякаква опасност.

Лидерът на опозиционната Демократическа партия Лулзим Баша, като пожела бързо възстановяване, той написа във „Фейсбук“:„Ще преодолеем тази неприятна ситуация“.

Международна подкрепа

Косово и Италия предложиха помощ на Албания за преодоляване на ситуацията.

„С тревога научих новината за земетресението, което удари Албания. Разговарях по телефона с президента Илир Мета и с премиера Еди Рама и предложих нашата помощ за преодоляване на ситуацията. Помолих командира на Косовските сили за сигурност Рахман Рама да бъде в готовност. Пожелавам на ранените бързо възстановяване“, написа държавният глава на най-младата държава на Балканите Хашим Тачи в социалната мрежа „Фейсбук“.

Италианският премиер Джузепе Конте в телефонен разговор с Рама изрази пълната солидарност и готовност на страната му да помогне на Албания за преодоляване на последствията от земетресенията.

Редакция: Тереза Герова

Източник: Focus-news

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече