четвъртък, април 15, 2021

Ананиев: Карантина за всеки влязъл от Китай у нас

Всеки гражданин, който е бил на територията на Китай или в други държави, в които е разпространен новият коронавирус, ще бъдат подложени на много задълбочена и щателна медицинска проверка и наблюдение. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след съвещание във връзка с взетите мерки за ограничаване на коронавируса в България.

Още със стъпването на територията на Република България: на летище „София“ или на някое от другите ни летища – Варна, Бургас, гражданите ще преминат през термокамерата, която е поставена на МВР контрола. И след като се установи, че има температура или друго неразположение, незабавно ще бъде насочен към ВМА в София или лечебните заведения, които сме определили във Врана и Бургас, и ще бъде под непрекъснато наблюдение, ако се наложи, и лечение, заяви Кирил Ананиев.

Тези хора, които не показват наличие на температура или неразположение, също ще бъдат поставени под карантина, но тя ще бъде домашна и те ще бъдат наблюдавани от личния лекар, като това ще се отнася не само за тях, а и за техните семейства, каза още здравният министър.

Той съобщи, че са осигурени достатъчно предпазни материали – престилки, маски, ръкавици, шапки.

Министерството на външните работи повиши индекса на риска при пътуване до Китай до Ниво 4: Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна (освен при крайна необходимост). Мярката се налага във връзка с актуалната ситуация с развитието на епидемията коронавирус 2019-nCoV.

„Настоятелно препоръчваме на българите, където и да се намират в света, да не пътуват до Китай“. Това каза министърът на външните работи Екатерина Захариева след съвещание при премиера, в което участваха министрите на здравеопазването и на вътрешните работи във връзка с мерките за ограничаване на коронавируса.

„Имаме готовност да вдигнем и до максимална пета степен, но това ще се случи в понеделник или във вторник. Наблюдаваме ситуацията“.

Министър-председателят Бойко Борисов обяви, че препоръките към българските граждани не са действия срещу Китай:

„Страховете вече в света са големи. В България са такива и ние сме длъжни, пак казвам, за няколко седмици, докато се намери това решение, да се опитаме максимално да ограничим движението“.

През следващата седмица в Брюксел здравните министри на Европейския съюз ще се срещнат, за да бъдат набелязани допълнителни мерки за действие.

Припомняме, че общият брой на заболелите от пневмония, предизвикана от новия тип коронавирус в Китай, достигна 11 791 души, а починалите станаха 259 души. След като Великобритания, Русия и Швеция вече потвърдиха първите случаи на коронавирус, заразата вече е пламнала във всеки контитент на Земята. Днес се очаква да бъдат евакуирани нашите сънародници, които бяха блокирани в Ухан. Вероятно двама от тях ще пристигнат в България. Трима са пожелали да напуснат Китай, едната от тях, студентка, е с двойно гражданство и вече е пристигнала в Германия, където е предпочела да остане. Веднага след завръщането си в  България, другите двама ще бъдат настанени във Военномедицинска академия (ВМА), където ще останат за наблюдение в помещения със специален достъп.

Източник: Актуално

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече