неделя, декември 5, 2021

Асоциацията на болниците: Неваксинираните срещу COVID-19 да заплащат част от лечението си

Поемане на отговорност за Ковид искат медици. Българската болнична асоциация (ББА) обяви, че ще отправи предложение пред здравното министерство, според което неваксинираните срещу COVID-19 пациенти, които постъпват в болниците, да заплащат част от лечението си, пише media.framar.bg.

Един от основните аргументи на представителите на Болничната асоциация да отправи предложение хората, които не са ваксинирани да заплащат част от лечението си, когато влязат в болница, е големият брой неваксинирани българи, които претоварват здравната система по време на четвъртата COVID вълна.

Време е да стане ясно, че „неваксинираните пациенти „струват“ на всички висока цена“, която има не само финансово изражение, но е свързана и с изтощението на медицинските екипи и усложняването на проблема с липсата на кадри в системата, е позицията на болниците в сдружението. Хората, които избират да не си поставят ваксина, без да има медицинска причина за това, трябва да споделят общата отговорност, смятат от организацията и насочват вниманието към два основни и доказани факта.

Първият е, че у нас всеки има свободен и безплатен достъп до всички, одобрени за употреба ваксини.
Вторият е свързан с данните от всички страни в света, че 91% от хоспитализираните пациенти не са ваксинирани.
До 13 октомври 2021 г. 91,49% от постъпилите в болниците в България не са ваксинирани. 23,5% са ваксинираните до момента българи.

От ББА уточняват, че промените могат да бъдат предложени с допълнение на Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ, а лечебните заведения да получат доплащане за лечението на болните от COVID-19, които не са ваксинирани. Другият вариант е здравното министерство да определи сума за доплащане на лечението им.

Председателят на Управителния съвет адвокат Свилена Димитрова подчертава, че разходите за лечението от COVID-19 за всеки случай са различни, но обикновено са над 3 500 лв. в същото време сумата по клинична пътека е 1200 лв. Според нея е изключително трудно лечебните заведения да покриват разликата между реалната цена и заплащането от страна на държавата.

Именно това е и в основата на предложението, което Асоциацията ще отправи.

От своя страната Иван Тодоров, който е член на УС на организацията, коментира пред „България ON AIR”, че мярката, която предлагат е радикална, а желанието е да провокират дебат.

Представяйки идеята и предложенията си, от Болничната асоциация припомнят още, че през август и септември 2021 г. са провели информационна кампания за ваксинацията. Основната й цел е била да отговори на най-важните въпроси за смисъла и затова колко е важно да се ваксинираме, за да бъдат защитени максимален брой българи и ударът на новата вълна да е по-слаб.

Оповестяването на идеята предизвика бурна реакция в социалните мрежи, а сред първите, реагирали официално, са от пациентските организации „Заедно с теб“.

Осъждаме остро искането на ББА, защото е незаконно, нарушава Конституцията и е неморално, пишат от „Заедно с теб“ и предлагат на Асоциацията да разгледа работата на болниците и упражни контрол, за да спре източването на Здравната каса.

И още: „Неморално е болнична асоциация да заплашва с отказ на лечение здравноосигурени граждани и да упражнява натиск. С тази позиция от ББА нагнетиха ненужно напрежение между лекари, сестри и пациенти и то в пика на пандемията от COVID-19, при това точно във време, когато е нужно доверие, подкрепа и благодарност за медиците.“

От своя страна Аркади Шарков, икономист и специалист в областта на икономиката на здравеопазването и част от екипа на Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП), коментира пред БНТ, че ниските нива на имунизация у нас са резултат от несправянето повече от година с кампанията от страна на управляващите. В същото време малкият брой имунизирани срещу COVID-19 води до повече хоспитализации за средните и тежките случаи, а това претоварва системата и не позволява нормалната й работа за всички останали заболявания.

„Болниците поемат за своя сметка разликата между реалната стойност на лечението за COVID-19 и сумата по клиничната пътека. Правят опит и да я компенсират с други клинични пътеки. Ако не го направят, са изправени пред фалит“, коментира икономистът, който смята, че заради инфлацията цените на клиничните пътеки трябва да се увеличат до 30%. 

Тепърва ще се чуят още мнения. Въпросът е дали наистина подобна идея ще провокира смислен дебат в обществото за ваксинацията срещу COVID-19 в България и още повече ще доведе ли до осъзнаването на това колко е важно хората да се ваксинират срещу COVID-19. Въпроси, чиито отговори предстои да научим. Дано не е късно, защото в България процесът на имунизация започна зле от началото, как ще свърши обаче зависи от всички нас.

Източник: Petel.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече