събота, август 8, 2020

БАБХ потвърди ново огнище на африканска чума при домашните свине в плевенското село Новачене

В рамките на епизоотичното проучване, което се провежда във връзка с огнището в село Жернов, област Плевен от 4 юли, Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира днес ново огнище в животновъден обект тип лично стопанство, в село Новачене, находящо се в същата област. Това стана ясно по време на пресконференция в БАБХ. Взетите проби от прасетата са потвърдени като положителни за вируса на Африканска чума по свинете (АЧС) от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София.

Експертите от БАБХ отбелязаха, че в новото огнище с африканска чума в село Новачене са регистрирани 3 заразени прасета. То се намира на 45 км от най-близката индустриална свинеферма. Ако огнището стигне на 10 км от свинефермата, тя попада в карантинна зона, което на практика води до затваряне на бизнеса и избиване на хиляди прасета и тежки икономически загуби. От БАБХ уверяват, че ще бъдат предприети необходимите мерки за контрол и ликвидиране на заболяването, съгласно правилата на европейското и националното законодателство и Плана за спешни действия при контрол на АЧС.

Принудителното умъртвяване по хуманен начин и обезвреждането на всички домашни свине ще стартира на 6 юли при спазване на изискванията на Наредба № 22 за намаляване до минимум страданията на животните по време на клане или умъртвяване. Създадени са зони на рестрикция (3 км предпазна и 10 км надзорна зони), в които са наложени мерки за контрол и ликвидиране на АЧС. БАБХ предупреждава, че се забранява влизането и излизането на хора и автомобили без разрешение на БАБХ, в района на обектите, по време на изпълнение на мерките, разпредени със заповед на изпълнителния директор на Агенцията, с изключение на служители на МВР, медицински лица, в това число и Спешна медицинска помощ, представители на централната и местната власт, и областната администрация и лица имащи адресна регистрация в съответното населено място.

До момента 33 са регистрираните случи на диви свине, заболели от африканска чума. Засегнатите зони са Силистра, Добрич и Варна. В село Жернов и съседните около него села са регистрирани около 50 заразени свине. До момента са умъртвени около 36, но все още продължава този процес.

На пресконференцията стана ясно, че бизнесът, който произвежда около милион и половина прасета годишно и има оборот от над 2 милиарда лева, иска промяна в закона, който да регламентира отглеждането на прасета в заден двор и по-строг контрол върху тях.

По-рано през деня министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева съобщи пред журналисти в парламента, че ще се обсъди възможен механизъм стопаните на евтанизираните свине да бъдат обезщетени. От своя страна, изпълнителният директор на БАБХ д-р Дамян Илиев отбеляза на пресконференцията, че това предложение е с цел стопаните да не започнат да укриват животните.

Ирина ИВАНОВА

Източник: Focus-news

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече