четвъртък, юли 2, 2020

БАБХ започва проверки в личните стопанства за живи прасета

От днес служителите на агенцията по безопасност на храните започват проверки в личните стопанства на хората в 20-километровата надзорна зона. Целта е да се установи дали стопаните са умъртвили доброволно домашните си прасета.

Срокът за това изтече в петък. В Пловдивска област първо ще се проверяват селата около Индустриалната зона на Раковски, Стряма и Белозем.  Ако собствениците не са спазили предписанията на агенцията ветеринарните власти ще започнат принудителна евтаназия на животните.

„Проверките в Пловдивско започваме от селата, намиращи се около свинекомплекса в Белозем. Това съобщи пред Радио Пловдив д-р Камен Янков, директор на Областната дирекция по безопасност на храните в Пловдив. Той посочи, че експертите от дирекцията ще обикалят заедно с местните кметове, имат подкрепа и от полицията. Днес на тяхно разположение са осем полицейски екипа. До обяд кметовете ще представят списъците на собствениците на домашни прасета в населените места. Искрено се надявам, че няма да имаме затруднения, заяви д-р Янков.

Той подчерта, че всеки случай ще се разглежда поотделно, тъй като е възможно да има стопани, които имат желание да умъртвят животните, но времето да не им е стигнало.

Ако бъдат намерени домашни прасета, случаите ще се решават първо от областната епизоотична комисия, а също и от националния щаб, обясни директорът на ОДБХ в Пловдив.  Ще дадем предписание на стопаните в рамките на 24 часа да заколят животните си. Другите ще бъдат евтаназирани. Ще има и повторни проверки, посочи д-р Янков.

От 150 до 1 000 лева е глобата за отглеждане на животни в неидентифициран обект и при неспазване на условията, уточни експертът.  На въпрос ще бъдат ли глобявани всички собственици, тъй като домашните прасета не са регистрирани, Янков не отговори директно. Само посочи: И мен катаджиите ме глобяват. Законът трябва да е еднакъв за всички.

Очаква се до края на седмицата проверките в Пловдивско да приключат. Няма сигнали за нови заразени животни на територията на Пловдивска област, посочи д-р Янков. От днес се забранява и достъпът на туристи до хижа „Здравец“, за да се избегне възможност за разпространение на заразата.

Очаква се днес да започне евтаназията на 8000 прасета от свинекомплекса в силистренското село Ветрен.

До момента у нас са установени 30 огнища на заразата при домашни животни и 27 при диви прасета. Африканската чума в трите свинекомплекса в Русенско e на път да заличи 20% от индустриално отглежданите прасета у нас.

Източник: Cross.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече