неделя, юни 26, 2022

България е започнала преговори с Турция за алтернативно трасе за доставка на газ

България е започнала преговори с Турция за осигуряване на трасе за доставка на природен газ като алтернативен маршрут. Това съобщи  изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов, който е на посещение в района на газовото хранилище „Чирен“.

Той заяви, че компанията е готова да напълни хранилището до края на лятото и есента. „Към настоящият момент в хранилището има над 113 млн. куб. м природен газ, което представлява около 21% от техническия капацитет за съхранение. За този период от годината това е един нормален обем. В сравнение с миналата година това е с около 6% повече газ в хранилището. Приключи добивния сезон, в момента сме в период на нагнетяване и на дневна база се нагнетяват около 1 милион куб. м. природен газ“, каза Малинов.

При нужда хранилището може да заработи и през лятото, но в момента количествата са достатъчни за 30 дни и могат да осигурят около 40% от лятното потребление на природен газ.

Вчера е направена поредната проба на трасето между България и Гърция и е установено, че всичко върви по план, така че тръбата да бъде завършена в срок, каза още Малинов.

По-рано днес началникът на политическия кабинет на министър-председателя Кирил Петков Лена Бориславова съобщи, че премиерът е договорил получаването на пълните количества азерски газ дори в случай, че връзката с Гърция не бъде изградена в срок. Това, според нея, опровергава твърденията на предишните управляващи и на предишното ръководство на „Булгаргаз“, че е невъзможно да получим пълните количества без интерконектора.

Източник: Актуално

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече