неделя, септември 20, 2020

България отбелязва 135 години от обесването на Васил Левски

Васил Иванов Кунчев, известен като Васил Левски и Апостола на свободата, е обесен край София преди 135 години. Левски е български национален герой. Той е идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация (ВРО) и на Българския революционен централен комитет (БРЦК). Годишнината от гибелта му ще бъде отбелязана в цялата страна.

България отбелязва 135 години от обесването на Васил Левски. Дяконът е заловен от турските власти на 27 декември 1872 г. край село Къкрина, Ловешко. Той е обесен в покрайнините на София на 18 февруари 1873 г. Със специална султанска заповед на Абдул Азис, присъдата – смърт чрез обесване, е потвърдена.

Обесването на Васил Левски, 6 февруари 1873 г. по стар стил, отговаря на 18 февруари, а не на 19 по нов стил. Въпреки това годишнината от смъртта му по традиция се отбелязва на 19 февруари.

Първоначално Левски е отведен за разследване в Търново, а след това е изправен пред специален съд в София. Разпитите започват на 4 януари 1873 г. от комисия начело с Али Саиб паша. Апостолът прехвърля цялата вина за дейността на Вътрешната революционна организация върху себе си, като така предотвратява задържането на други дейци. Организирана е очна ставка с Димитър Общи и Атанас Попхинов, а на 8 януари присъдата се изпраща за одобрение до великия везир в Цариград.

В края на януари и началото на февруари група комитетски дейци от Чирпанско и Старозагорско замислят план за освобождаването на Васил Левски. Под ръководството на Атанас Узунов се подготвя чета, която трябва да спре влака за Одрин и да освободи Левски. Замисълът не успява да се реализира.

Годишнината от гибелта на Левски ще бъде отбелязана в цялата страна

Столична община организира възпоменателна церемония по повод 135 години от обесването на Васил Левски. Церемонията ще се състои в 18.00 ч. пред паметника на Васил Левски. Слово за подвига на най- значимата фигура в българската история ще произнесе Никола Хаджиев. В края на церемонията ще бъдат поднесени цветя и венци от Столична община, държавни институции, политически партии, организации и граждани. Във връзка с церемонията ще бъде спряно движението по булевард „Васил Левски“.

Панахида в памет на Йеродякон Игнатий- Васил Левски ще бъде отслужена в 17.00 ч. от техни преосвещенства Знеполски Епископ Йоан и Стобийски Епископ Наум в храм „Света София“.

Лекоатлетически крос, посветен на годишнината от обесването на Апостола на свободата, ще се проведе от 12.00 ч. в Борисовата градина.

135 години от обесването на Васил Левски ще бъдат отбелязани и в Карлово. Възпоменателното честване ще започне с панихида в храм „Св. Богородица“, в който Васил Иванов Кунчев е бил ръкоположен за дякон, от 11.00 ч. на площад „В. Левски“ ще бъде митингът-поклонение, след което ще бъдат поднесени цветя на гроба на Гина Кунчева.

От 12:30 ч. ще бъде представен сборника „Левски пред съда на портата“ – съставителство и редакция на изданието от проф. Дойно Дойнов и ст.н.с. Огняна Маждракова.

Пред бюст-паметника на Левски пред пощата във Враца тържествено ще бъде отбелязана 135-та годишнина от обесването на Апостола на свободата. Честването започва в 11.00 часа. На официалната трибуна ще бъдат кметът инж. Тотю Младенов и областният управител доктор Антонио Георгиев. Ученици и граждани на Враца ще поднесат венци и цветя. Час и половина по-късно официалните гости ще посетят и училището, което носи името на Дякон Левски. От 12.30 ч. започва патронният празник на училището.

Апостолът бе обявен и за най-великия българин в националната кампания на БНТ „Великите българи“.

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече