вторник, септември 21, 2021

България затвори границите си за пристигащи от нови три държави заради повишения брой заразени от COVID-19

От 26 юли 2021 г. границите на страната ни са затворени за пристигащите от Малта, Андора и Грузия. Увеличеният брой на заразени в тези страни и фактът, че те са в червената зона, е в основата на решението. От здравното министерство са направили изключение за Нидерландия, която също е в червената зона. Гражданите й ще бъдат допускани у нас след представянето на отрицателен PCR тест.
Наложените ограничения не важат за българските граждани. Те ще могат да влязат у нас като представят отрицателен PCR. Ако не го направят подлежат на десетдневна карантина.

Сега ограничения за влизане в страната има още за Великобритания, Испания, Кипър, Индия, Чили, Ирландия, Перу, Панама и всички останали държави, които са в червената зона.

Увеличението на положителните случаи в Русия, Португалия и Пакистан доведе до решението пристигащите от тях да бъдат допускани до България след като представят валиден цифров COVID сертификат на Евросъюза за изследване или документ подобен на него, които удостоверяват отрицателен резултат от изследване, осъществено 72 часа преди влизането в страната.

Ваксинацията срещу COVID-19 – начин да се противодейства на заразата
Ситуацията в страната е спокойна, но рискът от четвърта вълна на COVID-19 е съвсем реален, е мнението на специалистите.

Ваксинацията е единственият реален инструмент за противодействие на заразата. В момента страната ни продължава да бъде на последно място в Европа по брой на ваксинираните. Служебният здравен министър Стойчо Кацаров е убеден, че българите трябва да достигнат до идеята за поставяне на ваксина срещу COVID-19 самостоятелно и разумно и да го направят убедени, че така защитават себе си и близките си. Според д-р Кацаров няма нужда ваксинацията да става задължителна.

Служебният здравен министър подчерта в интервю за БНР на 25 юли 2021 г., че изпитва притеснение за последиците при следваща вълна на заразата. Причината се крие в лошото състояние на здравната система. Иначе до момента министерството на здравеопазването е направило всичко необходимо за подготовката. Осигурени са нужните количества с медикаменти, има финансиране за ремонтите на COVID отделенията в болниците. Важна стъпка е и одобреният единен протокол за лечение. Според министър Кацаров Народното събрание и новото правителство трябва да коригират незабавно законите, за да направят здравната система много по-гъвкава.

Част от подготовката за противодействие на четвъртата COVID вълна у нас е и заповедта на здравния министър, с която той разпореди на директорите на здравни инспекции в страната да уведомят областните управители за приетия от служебното правителство Национален оперативен план за справяне с пандемията. Областните кризисни щабове имат ангажимента да създадат организация, съобразена с района. До 29 юли 2021 г. директорите на здравните инспекции в страната трябва да информират здравния министър за заседанията и да представят протоколите с решенията.

Следващата вълна на заразата ще обхване преди всичко неимунизираните и младите хора, заяви в интервю за Нова телевизия доц. Ангел Кунчев. Главният здравен инспектор подчерта, че в Западна Европа най-засегнати от делта варианта на хората между 20 и 30 години. Според доц. Кунчев едва ли ще успеем да достигнем до 70% имунизирани до септември. За целта е нужно да има по 30 000 имунизации на ден, а в момента те са между 10 000 и 15 000.

Ситуацията в България на 26 юли 2021 г.
Данните от днешния 26 юли 2021 г. на информационния портал показват, че новите случаи на заразени в страната са 57. Шестима са излекуваните, а един е починал за последното денонощие. В 13 области в страната няма нито една положителна проба.

897 482 души са ваксинирани изцяло.

Framar.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече