четвъртък, септември 16, 2021

Български учени зад Океана: До две – три години този вирус ще бъде като обикновен грип

„Мерките в България са като в част от САЩ, вече премахнаха задължителното носене на маски навън и в затворени пространства. Пътуването ни сега към България беше много лесно, показахме си сертификатите за ваксинация, при връщане към Щатите ще трябва да покажем отрицателен PCR тест, който ни го изискват от там, дори за ваксинирани хора“, разказаха в предаването „Хоризонт до обед“ Антоанета и Любомир Нечеви, химици с професионална реализация в САЩ. Любомир Нечев е вицепрезидент на биотехнологична фармацевтична компания в Масачузетс, САЩ.

„Според мен колкото повече остане вирусът, толкова повече той ще мутира, затова е добре по-бързо да се спира неговото неговото разпространение под определено ниво. Това е най-вече чрез ваксините. Хората не трябва да се плашат от новия вид и модел ваксини“, смята Нечев.

„Имунитетът след ваксиниране засега се знае, че е поне 6 месеца, което не значи, че няма да е по-дълъг. Ваксината все пак те пази, ако се разболееш, това да не е тежко и да не се стигне до фатален край“, посочи Антоанета Нечева.

И двамата учени са категорични, че ваксинирането не трябва да се отлага по време на пандемия. По думите им американците се ваксинират доста убедително. Това важи както за хората от научните среди, така и за останалите.

„Положителното в тези нови методи за създаване на ваксини е, че върху тяхната база може да се направи ваксина за всеки нов патоген, който се появява“, поясни Нечева.

„Така че много бързо ще може да се направи ваксина за новия вариант на вируса. Това е много подобно като при ваксините за грип. Тук при коронавируса дори по-бързо ще се правят новите видове ваксини“, допълни Любомир Нечев.

Двамата учени считат, че до две-три години този вирус ще бъде като обикновен грип и ще забравим за него.

Източник: Cross.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече