сряда, август 12, 2020

Бебето с еднополови родители с първа разходка в Русе

На първа разходка с двете си еднополови родителки излезе бебето Виктор-Мануел. Малчуганът, който се роди на шести юни в Русе, бе заснет да се разхожда в парка с майките си, видя HotArena.

Както е известно, малчуганът е първото бебе родено от еднополов брак. Двете му майки решиха да вземат съвместно участие в създаването му, с помощта на анонимен донор.

Едната предостави своя яйцеклетка, която бе оплодена ин витро от лекари, като за целта е използван анонимен донор. А другата износи и роди детето, като така даде своя принос в неговото създаване, пише „България днес”.

Така фактически детето е с трима родители, но двете му майки са изключително щастливи, че сбъднаха мечтата си за общ наследнк. Те се подготвяха цели шест месеца преди раждането на детето – устроиха му собствена стая, купиха му креватче и днес бебокът спи обграден от играчки и от вниманието на двете си майки.

Детето е износено от 25-годишната Диляна, която също е в отлично здраве, а  41-годишната Вяра, която е и „мъжът” в семейството , предостави яйцеклетката си. Двете дами обаче са категорични, че няма да възпитават детето си във философията на еднополовите връзки. Вместо това ще му дадат възможност да расте свободно и само да избере пътя си.

Дни след щастливото събитие обаче, избухнаха няколко сериозни скандала. Законови неуредици също смутиха щастието на семейството.

Оказа се, че отглеждането на дете от еднополови родители не е законово уредено. И би могло да създаде препятствия по време на израстването на малчугана.

Необичайният случай дори се разглежда от държавните органи. „Наистина чисто законово не е уредено. При случай на смърт на биологичната майка, тази, която е износила плода, другата жена не се зачита за родител.

Пред закона тя е никоя и не може да претендира за настойник на детето.  В такива случаи се надяваме социалните да разпознаят връзката между двете жени и да позволят на другата да бъде родител”, казва Венета Лимберова, председател на младежката ЛГБТ организация „Действие”, бореща се за правата на хората с различна ориентация.

Източник: HotArena.net

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече