понеделник, ноември 23, 2020

БНД предлага временна комисия за изясняване на дейността на тайните служби

Председателят на Българска нова демокрация Николай Свинаров предложи да бъде създадена временна анкетна комисия във връзка с изясняване на дейността на службите към МВР и ДАНС. Той уточни, че БНД е направила консултации с всички опозиционни парламентарни групи и ще започне събирането на подписи във вторник.

Комисията ще изяснява работата на службите към МВР и на ДАНС във връзка с използването на разпечатки от телефонни разговори, разрешаване, съхраняване и унищожаване на специални разузнавателни средства.

Според предложението на Свинаров комисията ще бъде създадена на  паритетен принцип – по пет депутати от опозицията и управляващото мнозинство.

„Заплахата за демократичния процес съществува за много категории български граждани – народни представители, представители на българския бизнес и българските медии. Това е кръгът на лицата, които излизайки като имена и действия чрез СРС и на които ползвайки по неправомерен начин разпечатки от телефонни разговори, се създава зависимост, която ни връща много назад в миналото. Минало, за което всички български граждани се надяват отдавна да е преодоляно”, категоричен бе Свиранов.

За да бъде разгледано предложението са необходими 48 подписа на вносители. Свинаров изрази увереност, че още в сряда предложението ще може да бъде разгледано в пленарна зала.

Междувремемнно независимите депутати Яне Янев и Димитър Абаджиев обявиха, че започват консултации за внасяне на вот на недоверие заради скандала с телефонните разпечатки. Във вторник мотивите на вота ще бъдат изготвени и ще започнат разговори с опозиционните парламентарни групи за събиране на подписи.

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече