събота, май 15, 2021

Борисов: Да покажем, че сме дисциплинирана нация, взимаме мерки

Считаме, че единият нулев пациент е дошъл от Гърция, опитваме се да защитим страната, каза премиерът Бойко Борисов на извънредно заседание на правителството с Кризисния щаб заради регистрираните 4 пациенти на коронавирус в България.

Свикахме заседанието да облечем в решения мекрите, които взимаме, взети са и ще продължаваме да взимаме, за да може хората да са спокойни, да виждат, че максимално опитваме да ограничим вируса, но за съжаление след Китай и Италия вече е точка, Гърция също се разраства, обяви премиерът.

Малко по-рано Кризисният щаб обяви официално, че на територията на страната има 4 заболели от коронавирус. От изследваните проби за коронавирус, 27-годишният мъж от Плевен, за който снощи стана ясно, че може да е болен, е потвърдено болен. Доказал се е и втори случай – 60-годишен мъж, пациент с белодробно болест, но не в тежко състояние. Двамата пациенти са били в контакт един с друг. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев, началник на Националния център по заразни и паразитни болести. Що се отнася до Габрово, жена на 75-годишна възраст е потвърдено болна. Има и проба на медицинска сестра, която също е положителна.

В много държави се въведе законодателство – в Израел 7 години затвор, ако човек с карантина тръгне да разпространява. В Гърция – 2 години. Мисля, че ние сме достатъчно дисциплинирана нация и можем да разберем, че с лична хигиена и дисциплина на общуване можем да се преборим с коронавируса, продължи премиерът Борисов.

„Ако хората не разберат, че личната самодисциплина: да не се събират, да минат тези седмици. Трябва да си помогнем сами.“ „Призовавам нашите сънародници да покажем, че сме дисциплинирана нация, че нищо не ни плаши, че можем със съвместни усилия да преодолеем и този бич. Това ще донесе тежка финансова и икономическа криза за света. Така че да сме много единни и дисциплинирани, на макс индустрията да работи да защитим населението и от тоя момент нататък визабранявам да си ходите по министерствата. Искам да сте ми на разположение по 24 часа, така както ми е Щаба (Кризисния щаб – бел ред.)“, заяви Бойко Борисов.

„Искам мерките да предложат най-добрите специалисти в щаба, за да няма политически спекулации, подчерта премиерът и добави, че правителството само ще гласува предложеното от Кризисния щаб.“, подчерта премиерът.

Премиерът категорично забрани да се затварят градове, за да не се препоръчва паника. Считам, че това е крайна мярка, в много държави се въведе. Не е добро. С метода на убеждението. Разяснявайте, подчерта Борисов.

Тестове за коронавирус и медицински маски

„Проблемът е че освен паниката, която се създава, всички държави издадоха заповеди за забрана на износ на медицински материали, свързани с борбата с коронавируса. Ние имаме още около 4 000 платени теста, плюс близо 3 000, които имаме. Считаме, че засега те са абсолютно достатъчни. Ако се стигне до това да се изразходват тези тестове, то вече епидемията ще е стаива размери, че ще се действа по друг начин“, каза Борисов.

В Турция, тъй като се оказа, че единственият производител на маски и защитни облекла е там, сме договорили 50 000 облекла. Посланикът ни ще подпише договорът там след решението на Минситерския съвет днес, уточни министър – председателят.

В 14 часа в Министерски съвет ще има среща с големите компании, които произвеждат медицински материали. С тях под ръководстовот на военното интендантство България започва производство на медицински маски и защитни облекла:

„С много от тях вече работим. Така че да преоборудваме, и то в рамките на днешния ден, оказа се, че има производители, които правят този антибактериален плат, щото се оказа, че именно този нетъкан текстил се произввежда на няколко места в света и всички са под карантина. А сега с допълнителна обработка военното интендантство ще получи плата и там на 24 часа всички заводи и предприятия, които се занимават с тази дейност. До месец можем да си произведем около 3 млн. маски и достатъчно защитни облекла в България.“, каза премиера. Първите униформи и маски ще са за медицинските работници на първа линия.

За Плевен и Габрово

Премиерът изпрати лично здравният министър Ананиев в Плевен и Габрово да провери „маски, облекла“. Ако трябва допълнитено инфекционисти за градовете, да се дадат, разпореди Борисов. Граничнна полиция има хеикоптери, медицински екипи. Каквото е нужно за най-бързо движение, подчерта той. Колите на мвр да са готови на специален режим. „Не искам да чуя – свършиха ни, нямаме.“

Пред болниците ще стои по един патрул, не за друго, а да има кой да предупреди близки и други, които искат да видят болните пациенти. Да им кажат, че това би било доста оло за последствията  – и те ще влязат под карантина, това значи и допълнително натоварване, каза Борисов на министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Издирва се втората линия на контактните лица на заболелите в Габрово и Плевен, за да бъдат изследвани, подчерта генерал Мутафчийски, директор на ВМА.

Болниците във Габрово и Плевен са в режим на карантина и са с режим само по спешност, обяви той. Това са големи болници в тези райони, затова не можем да ги затворим напълно, подчета той. Очаква се министърът на здравеопазване, чрез главния санитарен инспектор, да издаде заповед за поемане само на спешните сърдечносъдови заболявания, неврологичните спешни случаи – инсулти и спешните гирургични случаи, подчерта Мутафчийски.

Личните лекари в тези места ще поемат тежестта на останалите пациенти.

Още от мерките, които предприема правителството по препоръка на Кризисния щаб:

В големите вериги магазини запаси има достатъчно. Те държат количества за 30 дни напред. Няма никакъв смисъл хората да се презапасяват, тъй като храна, вода има предостатъчно. Това само създава паника и тягостно настроение, подчерта премиерът.

Разширен е кръга от тестувани лица. Имаме подготвени още две лаборатории – в Плевен и Габрово няма, но има други 4, които ще поемат натоварването: Стара Загора, Варна, във ВМА и Националната лаборатория, подчерта проф. Мутафчийски, ръководител на Кризисния щаб.

Отменят се планираните масови мероприятия. В засегнатите региони се спират всички културни събития и мероприятия на закрито, включително – театри и кина. По предложение на министърът на културата Боил Банов обхватът на мярката се разшири и обхваща цялата страна превантивно. До справяне с кризата с коронавируса спират кинопрожекциите и театралните представления, както и други културни мероприятия.

Кризисният щаб предлага да бъдат спрени всички учебни занятия в цялата страна и да се премине към дистанционни форми на обучение. Това е различно от грипната епидемия,  която оставя всяко учебно заведение само да реши как да процедира. Мярката засяга основно университети. Ще бъдат спрени и всички извънкласни дейности като зелени училища и подобни.

Отпадат всички спортни мероприятия с деца, особено на закрито, в районите с обявени случаи, в другите райони се затварят зали и се действа по препоръка на регионалните инспекции. „Така че затваряте всичко“, каза Борисов.

Всички болници, директори на болници и здравни лица ще получават последните ъпдейти от китайска страна, които са за лечение, диагностика на коронавируса.

По двама полицаи ще има пред всяка болница в засеганти райони. Те ще ограничават достъпа до инфекциозните отделения.“Ще пратите най-приветливите. Не да се репчат и да бутат хората, а да обясняват, не че го правите. Но старата милиция го правеше“, коментира Борисов.

Има специален въпросник/анкетна карта, която ще бъде разпространена по всички болници. Въпросникът ще попълват всички пациенти – последни контакти, пътувания и прочие.

Медицинските директори и областни медицински щабове в следващите 12 часа трябва да кажат какви са резервите им с легла на регионално ниво. Както и какви са нуждите от медицински маски и защитни облекла.

Министерство на финансите ще разпише ясни правила за разходването на държавни средства. Минситърът на икономиката е част от Кризисния щаб в държавата.

По препоръка на Емил Караниколов – министър на икономиката, правителството ще забрани временно (до справяне с кризата с коронавируса) износа на медицински консумативи, необходими за борбра с коронавируса. МВР и ДАНС ще следят за спекула по върпоса, по разпореждане на Борисов.

Военните болници ще подпомагат цивилните. Някои от военните запаси от маски от плат, могат да се използват и се обмислят такива мерки. Външно министерство ще уведоми всички държави за ситуацията в България.

Източник: Актуално

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече