четвъртък, октомври 21, 2021

Борисов нареди промяна в закона след убийството в Галиче

Прокуратурата започва проверка на лицата с две и повече висящи производства

Спешни законови промени е възложил премиерът Бойко Борисов след убийството в Галиче на 18-годишната Андреа.

Това стана ясно след срещата в Министерски съвет на премиера Бойко Борисов с бащата на Андреа Асен Руменов. На нея присъстваха още депутатът от ГЕРБ Мануил Манев, както и представители на прокуратурата и говорителят на главния прокурор Иван Гешев- Сийка Милева.

„Идеята е да не е задължителна редукцията за размера на присъдата при тежки умишлени престъпления срещу личността- убийство, изнасилване, блудство, когато са извършени съзнателно от непълнолетни“, разясни Манов, който първи лансира тази идея.

Сега Борисов е възложил на него, на ПГ на ГЕРБ в бързи срокове да направят промени, а текстове в закона да бъдат изготвени в комуникация с прокуратурата. Ще се взема предвид състоянието на извършителя и дали той е разбирал какво е извършил, като тези експертизи ще се правят в досъдебното производство. В момента максималната присъда за извършено от непълнолетен тежко престъпление е 12 г.

Според Мануил Манев от ГЕРБ премиерът бил категоричен, че няма как да се продължава само с обещания за мерки, защото мъката на хората е огромна.

Още утре пък главният прокурор Иван Гешев ще разпореди проверка на лица с две, три или повече висящи производства. Това стана ясно от говорителката на прокуратурата Сийка Милева. Ще се проследи дали се спазва мярката за неотклонение. Ако това не се прави, наблюдаващите прокурори ще искат по-тежки мерки. Милева обясни, че всички тези мерки се вземат за намаляване на такива престъпления, като това в Галиче.

„Много ми е трудно да говоря. Премиерът и главният прокурор обещаха да направят всичко възможно тази престъпност да спре. Това не бива да продължава, защото животът на много хора ще бъде унищожен“, заяви през сълзи бащата на убитата Андреа Асен Руменов. 

Източник: Cross.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече