сряда, септември 30, 2020

Борисов за хазарта: Ако докладът на инспекцията е верен, ще имат проблем много хора

Ако докладът, който прави Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) в Комисията по хазарта е верен, ще имат проблем много хора. Това предупреди премиерът Бойко Борисов преди редовното правителствено заседание, цитиран от БГНЕС.

Министър-председателят съобщи, че от няколко дни, докато е бил на срещата в Давос, в публичното пространство са се ширели дълбоки неистини относно това, че някой има идея да национализира частен хазартен бизнес. Борисов заяви, че на неговото бюро е имало доклад на АДФИ, в който се казва, че са засечени разлики от неплащане на такси за стотици милиони. В този доклад обаче никъде не фигурира името на футболния клуб „Левски“. И в тази връзка премиерът недоумява каква е връзката.

За да успокои феновете, Борисов заяви, че ще се срещне утре с тях на разговор, както го прави със всички. По време на срещата Борисов ясно и на феновете ще каже, че не става дума за укриване на доклад.

Дали е виновна Комисията и дали ще бъдат осъдени, ще стане впоследствие ясно, тъй като в момента по проверката се работи на пълни обороти. Едно обаче е сигурно – никой на никого няма намерение да взима фирмата, още по-малко да се национализира. Ако има нарушения, ще му се вземе лицензът. Къде е национализацията, попита още Борисов.

Какво ще стане с промените в Закона за хазарта?

Премиерът е възложил на министъра на финансите Владислав Горанов и на председателя на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова, ако се стигне до гласуване на промените в Закона за хазарта, да бъде изразена позицията на ГЕРБ.

„Ние можем да подкрепим, изрично трябва да бъде вписано, че не може да се отдава на концесия, да се аутсорсва и преотдава и трябва да бъде в забранителния списък за приватизация, да е сигурно, че абсолютно никой друг освен държавата, няма да се занимава с тази дейност. Внушението е, че трябва едва ли не да се вкарат други играчи в този бизнес. Ако този доклад е верен, ще имат проблем много хора. Ако не е, няма от какво да се безпокоят. Ние сме изпълнили нашето задължение да изпратим, да се провери и да се констатира и това го правим в много фирми, в много компании и места. Сега е дошло времето на проверката тук“, добави още  Бойко Борисов, цитиран от агенция „Фокус“.

Припомняме, че промените в Закона за хазарта, с които се определя каква такса се плаща (чл. 30, ал. 3 от Закона), бяха приети през 2014 г. по предложение на Йордан Цонев и група Народни представители от ДПС и БСП.

Мнението на Васил Божков

Законът е такъв, какъвто е. Не може да се нарушава Конституцията по целесъобразност. „Не може да вземем от един да дадем на друг – това ли е грижата за здравето на нацията?“. Така бизнесменът Васил Божков коментира темата с новия законопроект за хазарта, предложен от Валери Симеонов.

Знаете, в мотивите на законопроекта е записано, че една от целите е осигуряването на повече пари за Спортното министерство и програмите му за насърчаване на физическото възпитание и практикуването на спорт „от различни групи на населението, развитие и насърчаване на учащите, включително деца в риск, към системна физическа активност“.

Изпълнителният директор на „Национална лотария“ Димитър Ганев коментира по-рано темата с финансирането на „Левски“. Ние сме в клуба за по-малко от 13 месеца – в „Левски“ са постъпили малко под 19 млн. лева за този период от компании на г-н Божков, посочи още той. Има и още 5 млн. лева, които са под форма на дългосрочно финансиране от „Национална лотария“ със срок до 2023 година, когато ще се вземе решение дали да бъдат вкарани в основния капитал, подчерта Ганев.

Източник: Actualno.com

Много интересно….

Публикувахте от Nikola Darpatov в Четвъртък, 23 януари 2020 г.
Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече