вторник, септември 22, 2020

Бойко Борисов: Подготвя се визита на Путин у нас през 2020 г.

Следващата година се подготвя посещение на руския президент Владимир Путин у нас във връзка с отбелязването на 140 години от нашите дипломатически отношения. Това заяви премиерът Бойко Борисов в парламента по време на парламентарния контрол.

„Санкциите срещу Русия не са по силите на България да бъдат променени. Много страни се изказват против санкциите, а вътре гласуват „за“. Може един ден вие да успеете, но сега не може да се направи нищо. Големите страни се бомбардират със санкции – САЩ срещу Китай, Китай срещу САЩ, ЕС срещу Русия. Нека оценим това, което е направено досега. Докато важат санкциите, нашите възможности са ограничени. Много добре работим в сферата на фармацията и е добре нашите компании да мислят в тази посока. Доста неща сме направили в полза на Руската федерация. Те го оценяват. Даже нямаше и коментари от тях по шпионския скандал“, обясни Борисов пред журналисти минути преди изказването си в пленарна зала, където по-късно говори за отношенията ни с Русия, АЕЦ „Белене“ и „Балкански поток“.

Имахме огромни задължения и арбитражен съд в Париж. Нямахме подписан договор, за да знаем колко ще се оскъпи цената. В момента са подадени 12-13 оферти, но няколко от тях заслужават нашето внимание. От една страна за китайската компания, южнокорейската ядрена и един консорциум на „Росатом“. Хипотезата сега е напълно различна за „Белене“. Имаме два собствени реактора. Към тях се присъединява „Росатом“, „Дженералелектрик“, „Фраатом“ и една немска компания.

Това заяви от трибуната на парламента премиерът Бойко Борисов относно продължаването на проекта Белене. „Що се касае за Южен поток. Знаете защо беше спрян. Няма да коментирам, за да не дразня. Положихме огромни усилия за него и президентът Путин, и премиерът Медведев. Той реално от днес се строи. За над милиард евро ще текат процеси.

Проектът е „Балкански“ и звучи много по-добре от „Турски“, не че имам нещо против Турция. Тази дума „Балкани“ се приема позитивно в Европа“, каза той. „Ние изобщо не говорим за шпионски скандал, русофили и подобни“, заяви премиерът.

​​​​​​​В подкрепа на думите си, че те са приятелски и прагматични, той напомни, че се подготвя посещение за посещение на руския президент Владимир Путин в България догодина за 140-та годишнината от установяване на дипломатическите ни отношения.

„Възможно най-добри отношения имаме с Русия, такива каквито имаме с Европа, САЩ и всички страни. Проблемът с миграцията и заплахата, която върви, защото в Турция вече не ги искат, след като не си плаща Европа, е сериозен“, заяви Борисов. „Младен Маринов каза, че 440 днес са влезли до 11 часа. Натискът е изцяло към Гърция. Към нас турците си спазват ангажимента“, каза премиерът. „Въпросът със санкциите не е по силите на България и, ако си мисли, че някой тук може да го придвижи, за да паднат, се заблуждава. Всички в съвета гласуват за санкции“, добави той. „Наивно е да кажа, че мога да направя така, че да паднат санкциите и затова не бих го казал. Ако Минските споразумения се спазят, тогава сигурно ще паднат санкциите. Виждате, че големите държави се бомбардират със санкции една друга. Това влияе страшно много и на търговията и на отношенията“, каза Борисов.

„Ние винаги сме казвали, че Европа и НАТО са нашите стратегическа партньори и държим на тези си думи. Много неща сме направили иначе за Руската федерация и тя го оценява. Прагматично точно и на базата на взаимната изгода продължаваме да работим нататък“, добави Борисов.

Източник: Cross.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече