сряда, октомври 20, 2021

Браншовици: В момента всичко поскъпва

В момента няма нещо, което да не поскъпва, това са суровините преди всичко, пшеницата като суровина за производство на брашно и съответно на хляб, електрическа енергия, газ, няма нещо което да не поскъпва. Това заяви в „Денят започва“ Савина Влахова – председател на УС на Съюза на мелничарите. Тя обясни, че реколтата е достатъчно добра, но ние сме част от международен пазар, където поскъпването е факт и ние нищо не можем да направим. По думите й единственото, което може да се направи за задържане на цените е навлизане в политика за намаляване на ДДС на хляба.

В студиото на „Денят започва“ темата коментира и Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията. По принцип енергийните суровини, които са ключов компонент в ценообразуването на много продукти и, разбира се, хлебните изделия не правят изключение, донякъде оправдава повишението на цените, но нека не изпадаме и в крайности, тъй като има и други процеси, които също определят дали цената на пшеницата расте, обясни той.

По думите му цената на пшеницата расте, а българските производители вероятно преориентират производството си към износ, вместо да пласират продукцията си у нас, което може би обяснява защо на пазара няма свръхпредлагане, както би трябвало, а по-скоро недостиг.

Малко е популистко да се говори веднага за сваляне на ДДС, защото има някакви временни структуроопределящи фактори по отношение на цената. Мисля че в пазар като земеделския в България, където има особено голяма концентрация на пазарен дял, тоест много малко фирми контролират голям пазарен дял, по-скоро при шоково поскъпване на ключови суровини като енергийните, липсата на конкуренция този сектор позволява крайните цени на този продукт да пораснат много бързо, коментира Мартин Владимиров.

Източник: Cross.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече