понеделник, август 2, 2021

COVID-19 причини най-масовата отмяна на събития от Втората световна война насам

Светът става свидетел на най-масовата отмяна на спортни, културни и бизнес събития от Втората световна война насам.

Страхът, причинен от коронавируса, доведе до това не само по света, а и в България, където само през последните дни бяха отменени и отложени конференции (напр. озаглавената „Наука за бизнес“ конференция, организирана от БАН и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, бе отложена за 19 март; неясно за кога бе отложена конференцията “Нови хоризонти в журналистиката”, която организираха World Press Institute, в партньорство с Фондация “Америка за България” и Асоциацията на европейските журналисти).

Осуетените събития в България, където няма регистриран случай на коронавирус, са миниатюрна част от лавината отменени събития по света, а изброявайки ги на 5 март, в. Washington Post отбелязва, че това е най-масовата отмяна от Втората световна насам. Вече се пита дори дали и провеждането на Летните олимпийски игри в Токио не е под въпрос. Организатори на игрите казват, че напълно възможно провеждането им да бъде отложено от лятото за по-късен период на текущата година, но такова решение засега няма.

Спорт

И без това списъкът вече е дълъг и включва престижни и дълго чакани събития. В областта на спорта той обхваща например най-престижния турнир по ръгби в Европа Турнир на Шестте, футболни мачове в Италия (които се играха без публика), Голямата награда на Китай (кръг от Световния шампионат на ФИА – Формула 1).

Впрочем във Великобритания също се обсъжда възможността за провеждането на футболни мачове без публика зарази страховете от коронавирус.

УЕФА пък предупреди, че финалите на Евро 2020, които трябва да се проведат това лято в 12 страни, ще се проведат по план, освен ако „ситуацията не се влоши“.

Култура

Почитателите на карнавала във Венеция трябваше да преглътнат разочарованието от съкращаването му с три дни в опит на властите да овладеят взрива от коронавирус.

Лувърът в Париж също бе затворен за посетители в неделя поради страх, че посетители биха могли да заразят персонала с вируса.

Премиерата на новия филм за Джеймс Бонд също се премества със 7 месеца в бъдещето. На 4 март продуцентите обявиха, че отлагат пускането на No Time To Die от април за ноември 2020 г. Във Великобритания премиерата ще се състои на 12 ноември, в САЩ – на 25 ноември.

Лондонския панаир на книгата – едно от най-големите събития за издателите – вече беше отменено.

Днес дойде и новината, че боливудската версия на „Оскари“-те е отменени заради взрива от коронавирус. Наградите на Международната индийска филмова академия трябваше да се връчат в продължение на 3 дни, започвайки от 27 март, но организаторите решиха да отложат събитието заради „чувствителната“ ситуация във връзка с кризата. В Индия досега има 31 случая на заразени с коронавирус.

Болестта засегна близо 100 хил. души в над 80 страни. Починалите от COVID-19 са повече от 3000 души.

Не само културни, спортни и бизнес събития са засегнати. Религията – също. Днес родното място на Христос – Витлеем – бе поставено под карантина и никой няма право да влиза и излиза. Първи случай на коронавирус бе потвърден във Ватикана и това неминуемо ще доведе своите последствия. Поклонническите визити в Мека бяха прекратени от Саудитска Арабия също в опит за ограничаване на разпространението на коронавируса.

Източник: Offnews.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече