петък, април 10, 2020

Д-р Георги Чобанов, БАБХ: Разпространението на африканската чума по свинете се разраства, размяната на вируса между домашната и дивата популация е изключително опасна

Разпространението на африканската чума по свинете се разраства, размяната на вируса между домашната и дивата популация е изключително опасна. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ д-р Георги Чобанов – директор на Дирекция „Здравеопазване и хуманно отношение към животните и контрол на фуражите“ във връзка с нови огнища на болестта.

При домашните свине болестта може да бъде ликвидирана, каза още той и обясни, че при дивата популация обаче то отнема по-дълго време, тъй като трудно се откриват заразените екземпляри. Той препоръча на стопаните няколко мерки за предпазване от африканската чума по свинете. „Първо по възможност да не отглеждат свине известно време, защото към момента заболяването стартира. От тук нататък то ще се увеличава и като площи, и като засегнати животни. Ако въпреки това те са решили, че трябва да отглеждат прасета, тези свине трябва да бъдат регистрирани. Това означава да са закупени от ферма, която има право да развъжда и продава този вид животни, да има необходимите документи, както и да се отглеждат съобразно изискванията“, обясни той.

Георги Чобанов обясни, че всеки стопанин на животни трябва да има договор с регистриран ветеринарен лекар, който да извършва надзор над животното. Законодателството е ясно по отношение на случаите, в които е предвидено обезщетение и тези в които не е. Ако стопаните са закупили законно прасето и притежават необходимите документи, при случай на евтаназия собствениците ще бъдат обезщетени.

Източник: Focus-news.net

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече