неделя, октомври 24, 2021

Данъкът за автомобилите в София се увеличава с 25%

Столична община увеличава данъка за автомобили с 25% през тази година. Това е записано в наредба за определяне на размера на местните данъци в столицата, която трябва да бъде гласувана до края на февруари. Облекчението за леки коли с мощност на двигателя до 74 kW се запазва

Данъкът за автомобили през тази година в София ще бъде с 25% по-висок. Данъкът за масова кола с мощност на двигателя 90 конски сили и възраст между 5 и 14 години ще се повиши с 13,86 лева спрямо 2007 г и ще стане 67,32 лева.

Проектът за Наредбата за определяне на размера на местните данъци на територията на столицата е внесен в Столичния общински съвет и трябва да бъде гласуван до края на февруари. Ако това не стане, за 2008 г. ще важат размерите на местните данъци и такси от миналата година.

Според внесения проект данъкът за мотопеди ще е 13 лева, а за мотоциклети – между 15 и 125 лева в зависимост мощността им. Дължимата сума за автобуси ще е 63 лева (за автобуси до 22 места) или 125 лева (над 22 места).

Облекчението за леки коли с мощност на двигателя до 74 kW се запазва, включително за онези от тях, които са снабдени с действащи катализатори – те ще плащат наполовина по-малка сума.

Данъкът за леките коли се определя според мощността на двигателя, измерена в киловати и коефициент според възрастта на автомобила.

С приходите от данъка върху превозните средства ще се извършват асфалтиране и ремонти на уличната мрежа.

Данъкът върху недвижимите имоти ще се увеличи от досегашните 1.5 на 2 промила върху данъчната оценка и постъпленията ще се увеличат от 31 милиона лева през 2007 г. на 45 милиона лева през тази. Постъпленията ще се използват за поддържане на инженерната инфраструктура на столицата.

Патентният данък, данъкът върху наследствата и данъкът при възмездно придобиване на имущество в София ще останат непроменени.

Тази година с промени в Закона за местните данъци и такси общинските съвети в цялата страна получиха правото да определят сами размера на местните данъци, в рамките на зададени им от закона граници. За долни прагове парламентът прие размера на данъците, които са действали през 2007 г. Така общинските съвети могат само да увеличават данъците, но не и да ги намаляват.

Местните власти получиха възможността да повишат до два пъти над зададения им минимум данъка върху недвижимите имоти, данъка при дарение, данъка при придобиване на имущества по възмезден начин и данъка върху наследствата и до три пъти – данъка върху превозните средства.

Патентният данък също вече е местен като общинските съвети могат да променят и неговия размер в определени граници.

Местните управи могат да гласуват нови размери на местните данъци до 29 февруари. Ако не го направят, за 2008 г. ще важат размерите, които са се дължали през миналата година.

В началото на януари тази година стана ясно, че увеличението на данък „Сгради“ в София ще бъде между 5 и 10 лева. Общината обаче планира да намали данъка за битови отпадъци, за да се намали разликата в двете такси.

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече