понеделник, юни 27, 2022

Денков в отговор към ученици: Ако започвате училище по-рано през септември, ще имате по-дълги ваканции

Министърът на образованието акад. Николай Денков отговаря на въпроси, зададени от ученици от цялата страна. Въпросите на учениците са разнородни – свързани са с ваканциите, с учебния процес, с домашните, със стипендиите 

“Попитайте директорите си дали има възможност да започвате учебните часове по-късно. Ако не, просто лягайте по-рано, за да сте бодри за училище”, така министърът на образованието и науката акад. Николай Денков отговори на въпрос на учениците от трети клас на иновативното Основно училище “Христо Ботев” във Велинград, защо трябва да стават толкова рано за училище, цитиран от пресцентъра на Министерството на образованието и науката.

Според министър Денков, ако училището организира обучението само в една смяна, ще бъде възможно учениците да ходят по-късно в клас.

Въпросите към министър Денков от ученици от различни училища в страната са събрани от “Книговище.БГ” и са изпратени до МОН. Всички ученически въпроси и отговорите на образователния министър са публикувани в сайта на Министерството на образованието и науката.

Ученици от Лом също питат образователния министър възможно ли е учебните часове да започват по-късно сутрин. “В училищата, в които децата са малко и всички се обучават в една смяна, часовете започват по-късно. Но ако сте повече, няма място за всички едновременно. Тогава се налага да бъдете разделени на две групи и първата група трябва да започва по-рано”, е отговорът на министър Денков.

Друга тема, която много вълнува учениците, е за началото на учебната година. Учениците от Основното училище “Христо Ботев” във Велинград питат министър Денков: Защо искате да промените началото на учебната година? Много ученици желаем тя да започва както досега – от 15 септември.

“Ако тръгвате на училище по-рано, ще прекарвате повече време със съучениците и приятелите си. В училище ще имате повече време за упражнения и задачи, и няма да ви дават толкова много домашни работи”, отговаря образователният министър.

Третокласничка от София поставя въпроса към министъра: Защо ни намалявате лятната ваканция? “Ако се върнете в училище по-рано през септември, ще имате по-дълги ваканции през учебната година. Междусрочната ваканция например няма да е само един ден. Това сигурно ще ви хареса, е отговорът на акад. Денков.

15-годишният Петър Петров от Варна зададе следния въпрос: “Защо се инвестира в единични бройки скъпа техника за училищата с цел подобряване на образователния процес, когато много от учениците дори нямат достъп до нея? Пример: В едно училище има няколко компютърни зали с вече остаряла техника и се решава да се подменят. Вместо за всички зали, или поне за половината от тях, да се закупи нова по-добра техника, макар и на по-ниска цена, се влагат пари само в една зала, в която е вложен целият бюджет, а всъщност голяма бройка ученици нямат по програма уроци там”. Ето и какъв отговор получи: “Убедете директора си да постъпи така, както предлагате вие. Ние даваме парите или направо купуваме конкретни модели устройства – настолни компютри, лаптопи и таблети, по поръчка на директорите на училища”.

Ученици искат да има повече спортни площадки в училище, а образователният министър им отговаря, че през тази година ще има нова програма за изграждането на физкултурни салони и спортни площадки в училищата.

“Старите ще бъдат ремонтирани. Отделно ще олекотим учебния материал и малко ще удължим учебната година, така че да не сте толкова натоварени в училище и да ви остава повече свободно време за спорт и други интересни занимания”, казва министър Николай Денков.

Много ученици задават въпроси за тежките раници, които носят. Образователният министър им отговаря, че в училище децата имат шкафчета, в които могат да оставят учебниците си.

“Всеки учебник съществува и в електронен вариант. Така, когато се приберете вкъщи, можете да продължите да учите от компютър или таблет, вместо да носите всички учебни материали в раницата си”, пояснява министърът. Ще направим видеоуроци, които със сигурност ще бъдат по-интересни и ще се запомнят по-лесно. Това обаче няма да замени изискването да учите и от останалите учебни материали, допълва министър Денков.

Ученици питат също защо ученическите стипендии не са еднакви във всички училища.

“Държавата отпуска средства за стипендии на училищата в зависимост от броя на учениците. Няма как стипендиите да бъдат еднакви за всички деца, защото в различните училища има различен брой ученици, които имат право да ги получат. В едно училище например може да има повече отличници или повече деца с увреждания, от социалнослаби семейства или останали без родители в сравнение с друго. Има обаче граници, така че стипендиите за учениците да не могат да бъдат по-ниски от 21 лева и по-високи от 60 лева”, отговаря образователният министър.

Източник: Novavarna.net

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече