събота, юли 11, 2020

Димитър Манолов: Работодателите нямат право да пускат работниците си в неплатен отпуск

„Работодателите нямат право да пускат работниците си в неплатен отпуск по закон. Такъв отпуск може да бъде даден само по инициатива на работника.“ Това заяви президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов в интервю за bTV.

Той отбеляза, че работодателите могат да пуснат служителите си в отпуск, но не повече от 50% от дните от полагаемия платен отдих за тази година. Могат, обаче, да ги пуснат в отпуск, натрупан от предни години.

„Ако Законът за извънредното положение изпълни своето предназначение, ще повлияе на пазара на труда добре, но ако не го изпълни, Господ да ни е на помощ“, смята Манолов, според когото сега ще си проличи кои са „грижливите стопани“, които мислят за своите работници.

Манолов отбеляза, че освободените работници в сферата на туризма бързо ще бъдат възстановени на работа след нормализацията на ситуацията, още повече че туризмът е със сезонна заетост.

Той бе категоричен, че безработицата ще се увеличи заради извънредното положение, но въпросът е до какви нива и те да не бъдат плашещи.

Според Манолов мерките срещу спекулата в закона за извънредното положение са неприложими и ще доведат до създаването на черен пазар.

Министърът на труда и социалната политика заяви, че са 21 март да регистрирани 1301 безработни. Деница Сачева допълни, че се очаква ръст на безработицата.

В коментар за наложеното от президента вето върху закона за извънредното положение Сачева допълни, че е могло разговорите да се проведат преди приемането на закона, за да не се губи ценно време сега. 

Източник: Actualno.com

Подобни публикации
1 Коментар
  1. vladimir казва

    Разбира се ,че ТРЯБВА СПЕШНО министерството е да помогне финансово и организационно земеделските производители и колкото по-рано ,толкова по-добре.Надяваме се чиновниците да обсъдят и решат проблемите и скоро да прочетем изявление -отговор какво са направили и какви мерки предприели за подпомагане на земеделците.Да се управлява е отговорност ,взимането на решения и мерки ,от който зависи реколтата и изхранването са важни и сега хората ви наблюдават и преценяват полезността на това ,което правите.Не е необходимо само да ни плашите /по телевизията/ , а да ни помогнета как да се справим и оцелеем работейки.Министерствата управляват , а ние хората наблюдаваме ,оценяваме и очакваме бързи и адекватни мерки за земеделието и бизнеса,работните места и заплатите,на които разчитаме.

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече