петък, май 27, 2022

Дж. Д. Селинджър съди продължение на „Спасителят в ръжта“

Джеръм Селинджър заведе дело срещу автора и издателя на книга, претендираща да е продължение на най-известната творба на писателя. Селинджър не е публикувал нищо от 1965, не е говорил пред медиите от 1980 и яростно се противопоставя на всякакъв род „допълване“ на творчеството му, като най-добър пример за това е половинвековния му отказ да се направи филм по „Спасителят в ръжта“.

Мнимото продължение носи името „60 години по-късно: Връщане през ръжта“ и е от неизвестен досега автор на име Джон Дейвид Калифорния. Романът, планиран за издаване през лятото за Великобритания и през есента за САЩ, героят, който се казва Холдън Колфийлд е 76-годишен беглец от дом за стари хора.

Книгата е свързана със Селинджър и по-тясно – самият той участва в повествованието, като се чуди как да продължи историята на собствения си герой Холдън.

„Продължението не е пародия, не коментира оригиналния роман, нито пък е критика върху него“, заявява адвокатът на Селинджър, като цитира и няколко особености на езиковия стил и повествованието, които се виждат между двете книги. – „Той е чисто и просто кражба.“

Писателят настоява да запази авторското право върху интелектуалната си собственост, каквато е името Холдън Колфийлд и целия роман „Спасителят в ръжта“. В съда той ще се бори против издаването на фиктивното продължаване.

Селинджър не е издавал нищо от 1965г., а последното му интервю е от 1980г. През 1982 заведе дело срещу мъж, който се опита да продаде на национално списание измислено интервю със Селинджър. Тогава писателят свали иска след като мъжът обеща да се откаже да разпространява клеветническите материали.

Пет години по-късно Селинджър не допусна издаването на неоторизирана негова биография, в която са цитирани няколко от непубликуваните му писма. Тогава авторът на „Спасителят в ръжта“ запази и законово правата над своята кореспонденция.

През 2003 той се противопостави на заснемането на телевизионна продукция на ВВС по историята на Холдън Колфийлд. Писателят е отказвал неколкократно да продаде правата за филмирането на „Спасителят в ръжта“.

Джеръм Селинджър е роден на 1 януари 1919 и е най-известен именно с първата си книга – „Спасителят в ръжта“ (1951). Освен него той е написал „Девет разказа“ (1953), сред които са „Идеален ден за лов на риба бананка“ и „Теди“, и поредицата от истории за членовете на семейство Глас, сред които е „Франи и Зуи“ (1961).

Седем разказа на писателя са публикувани в различни антологии (първите им издания са от периода 1940-1948), а още 15 са издадени в периодични издания (1940-1964).

Романът „Спасителят в ръжта“ беше поставен на 35-о място от българските читатели в класацията „Голямото четене“.

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече