неделя, юни 26, 2022

Дом без отпадъци – да направим живота си по-прост и устойчив

Повсеместно в нашето ежедневие се стремим да направим живота си по-лесен, като под това подразбираме кола или две за семейство, пазаруване или приготвяне на храна за работа или за училище в еднократни торбички или контейнери за еднократна употреба, вода в пластмасови бутилки, използване на всякакви химични почистващи препарати. И какво ли още не, с което мислим, че улесняваме забързаното си ежедневие.  В резултат – препълнени контейнери за смет с найлонови торбички и всякакви вредни отпадъци.  И се превръщаме постепенно в потребители, които не осъзнават или просто подминават вредните последствия от действията си. А е време да осъзнаем дългосрочните последици от нашите действия за природата, за нашите деца. Да направим възможното, което зависи от нас, от нашата безотговорна консумация и да не живеем под мотото „След нас и потоп“.

Какво може всеки един от нас да направи? Ясно е , че рециклирането не може да реши проблемите със замърсяването на земята и водата в природата. Непрекъснато гледаме репортажи как пластмасови отпадъци продължават да засипват реки, океани и морета. Гледаме, но удобно за нас пропускаме край ушите си такава информация, защото си мислим, че всичко се случва някъде далече от нас. А стъпките са прости.  Първо – да преминем от торбички и бутилки за еднократна, към такива за многократна употреба и да не забравяме да ги носим със себе си. После, вместо найлоновите торбички за пазаруване – торби от плат или плетени за многократна употреба. Микрофибърните кърпи с лекота заменят хартиените при забърсване на всичко у дома. Може да си направим компост. Може да разучим ползите за нашето здраве от дивите растения, при нашите разходки или преходи в планината. Все по-често трябва да се дискутира с децата въпроса за нулеви отпадъци у дома. Терминът „нулеви отпадъци“винаги се явява при домакинствата, които търсят алтернативи на ежедневното си домакинство с цел стъпка по стъпка да намаляват боклука.

Преходът към живот без отпадъци  ще протича по-гладко, ако не прекаляваме и поддържаме баланс. Мнозина осъзнават, че стремежът им да преминат към устойчив живот без отпадъци, отнема твърде много време. И сякаш не се вписва в социалните норми, което го прави неефективно. Пълното изхвърляне на боклука от ежедневието е дългосрочен проект. Той ще се реализира, ако е не някаква фантазия, а достатъчно реалистичен и се вписва в условията на ежедневието. И в стремежа си да сведем боклука у дома до нищо, не бива да изпадаме в крайности. Рециклирането не бива да се изоставя. И за един сравнително кратък период животът без отпадъци може да стане достъпен, прост и приятен.

И тогава вече няма да говорим само за това, че сме изпълнили своя дълг като обитатели на тази земя, но и за това, че водим здравословен начин на живот, който пък спестява време и пари. Трябва да проумеем, че отхвърлянето на отпадъците не е лишение.Това наистина е предизвикателство за съвременния човек. Трябва да разберем и запомним, че личните усилия на всеки един от нас са важни, а всички заедно можем да променим много. Да запазим природните ресурси, които са на изчерпване. Да подпомогнем икономиката, която е в колапс. Да пазим здравето – нашето , на децата ни, на околните. Здравето на хората, което безпрецедентно е отслабнало.

Защо, например, да купуваме храни с много „е-та“ и опасни химикали, от които здравето ни страда? Защо найлонови торбички и пластмасови бутилки, кутии, чаши  и т.н., ако екологично и здравословно е да ги заменим с икономични, безопасни и практични стоманени или стъклени бутилки, кутии и чаши за многократна употреба. В крайна сметка, нашият избор определя определени производства и създава търсенето им. Нашите ежедневни решения, нашето потребление определят какъв ще бъде света около нас. От нас зависи да го спасим или да го унищожим.

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече