петък, юли 10, 2020

Доц. Валентин Китанов: Опитите и упорството от македонска страна да се твърди, че Гоце Делчев не е българин, са обречени на неуспех

Опитите и упорството от македонска страна да се твърди, че Гоце Делчев не е българин, са обречени на неуспех. Това каза доц. д-р Валентин Китанов, историк и ръководител на катедра „История“ към Югозападен университет „Неофит Рилски“ в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка със застоя в работата на Междуведомствената комисия между България и Северна Македония, която трябва да изчисти историческите и образователните въпроси между двете страни заради споровете около живота и делото на Гоце Делчев.

„Фундаментална личност като Гоце Делчев има съществен принос в българското националноосвободително движение“, каза доц. Китанов и посочи, че неговата фигура десетилетия наред е издигната като знаме на идеята за независима македонска държава. „Промените, настъпили в Македония през последните 80-90 години на миналия век и насилственото в началото формиране на едно друго национално самосъзнание неминуемо ще доведат и довеждат до една битка за миналото и за наследството на личности като Гоце Делчев. Съвсем хладнокръвният и бих казал съвсем коректният прочит на историята е, че ние не можем да приемем всякакво друго интерпретиране на личността на Гоце Делчев, освен това, че той е един български революционер. Той се е борил за свободата на Македония. Интерпретацията му като небългарин или като човек с друго национално самосъзнание по-скоро е предмет и резултат на една ситуация, в която се създава едно ново политическо положение около македонския въпрос“, обясни доц. Китанов.

По думите му в края на 20 век, за да се мотивира новата македонска държава и населението ѝ, са се извършвали исторически фалшификации. „Би било много погрешно от македонската страна, ако те продължат и в днешно време, когато границите падат и когато възможностите за информация на обикновените хора, специалисти и неспециалисти, е огромна. Днес всеки един що-годе грамотен човек може много лесно да разбере истината около Гоце Делчев“, допълни историкът.

Източник: Focus-news.net

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече