неделя, август 1, 2021

ДСБ иска разследване на имотите на Ахмед Доган

От ДСБ съобщиха, че в тяхната парламентарна група са постъпили сигнали, че лидерът на ДПС притежава имоти, които управлява с поставени лица. Тези имоти са в София – на ул.“Беловодски път“, в община Бургас – с.Росенец, в село Дръндар, община Суворово, парк-хотел „Орфей“ в Девин и хотел в Рибарица. Тъмно сините депутати искат разследване на законността на източниците на средствата чрез които са придобити и се управляват тези имоти.

Депутатите от партията на Иван Костов настояват Комисия за борба с корупцията в Народното събрание да започне разследване на органите, които са били длъжни да проверят законността на източниците на средствата за придобиване, ползване, издръжка и охрана на имоти, които са притежание чрез подставени лица на Ахмед Доган.

ДСБ настояват в тримесечен срок председателят на комисията за борба с корупцията да изиска информация и да излуша представители на Дирекцията за финансово разузнаване и ДАНС,  на НАП в петте общини, на Сметната палата и Агенцията по вписвания.

Парламентарната група на ДСБ е изпратила писмо и до Комисията по вътрешен ред и сигурност в парламента, с което настоява на следващото заседание да бъдат изслушани вътрешният министър и председателят на ДАНС във връзка с оперативното дело за корупция „Сови“, водено в периода 2006-2007 г. в ГДБОП.

От ДСБ твърдят, че имат информация, че  в хода на това дело са събрани множество данни за корупция, организирана и контролирана от ръководството на ДПС. Според депутатите делото е докладвано на Румен Петков, който е спрял работата по него и то е пренасочено към контраразузнаванелната служба на МВР.

В края на април депутатът от ДСБ Атанас Атанасов заяви в интервю за в. „24 часа“, че разполага с информация за разследване на служба на МВР срещу ДПС, но след „разпореждане от най-високо в министерството“ разработката била прехвърлена в друга служба.

По думите му разработката установява подкупи, чрез които се захранва партийната каса на ДПС.

Той обясни, че бившето ръководство на МВР е спряло през 2006 г. разработка срещу „черна каса“ на ДПС, в която са постъпвали пари от дървената мафия.

По думите му схемата е била проследена от антимафиотите, но след лична намеса от Румен Петков операцията била „архивирана“. Атанас Атанасов разказа, че знае къде се намирала „касата“, от която били плащани подкупите за партията.

Случаят, за който разказа Атанасов е носел име на “Нощни грабливи птици”.

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече