петък, май 29, 2020

Експерт: На година средно губим по един клас деца по пътищата

Експертът от държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ Росен Рапчев заяви пред БНТ, че на година губим средно един клас деца по пътищата. „Губим ги като велосипедисти, като пешеходци, като пасажери. Всяка година губим близо 190 пешеходци, което е огромен проблем“, коментира той. 

„Сега в момента, по-голямата част от денонощието е тъмно и пешеходците не са видими, когато вали дъжд или сняг, прозорецът на автомобила е зацапан от капките, тези капки и рефлектиращите отблясъци на отсрещното движение, пречат на шофьорите“, заяви експертът.

„Пешеходците са най-уязвимата група участници в движението по пътищата, по-добрият вариант е да се огледат, дори да имат предимство, защото може да пострадат, дори да бъдат ударени с малка скорост. Пострадалите пешеходци също са немалка част, не само загиналите“, допълни Рапчев. Според него ние не учим децата си да бъдат пълноправни участници в движението. Той посъветва зимата да си сложим някакъв светлоотразителен елемент в облеклото, за да бъдем ясно видими и различими на пътя.

Източник: Petel.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече