сряда, януари 27, 2021

Експерт: Взривът в „Арсенал“ е в резултат на човешка грешка – може би заради извънредното положение

Човешка грешка вследствие на преумора е вероятната причина за поредния взрив в завод „Арсенал“ в Казанлък. Това каза за „Фокус“ експертът по национална сигурност проф. Николай Радулов. Причините за честите инциденти в завода са комплекси, обясни той, като уточни, че наред с обичайните, има и някои други фактори. Проф. Радулов припомни, че извънредното положение предизвика сериозно съкращение на работници в „Арсенал“.

„Това не може да не оказва психологическо влияние както върху тези хора, които са останали без работа в такава сложна обстановка, така и върху онези, които са останали на работа. За немалка част от българите извънредното положение допълнително ги натовари психологически. Хората в аптеките са абсолютно единодушни, че се е увеличила употребата на антидепресанти. Това значи, че специфичната ситуация, в която сме поставени, много угнетява хората, въздейства им психологически и не може да не натовари така мозъка, че да доведе до човешки грешки както при боравенето със специализирана техника, така и при техния ремонт. Най-вероятно това се е случило – човешка грешка вследствие на претоварване, преумора и психологическа депресия“, поясни той.

Според проф. Николай Радулов е много вероятно такива инциденти да се случват и в други заводи, но поради естеството на продукцията не са отчетени. Той каза още, че ръководствата на подобни предприятия сега трябва да бъдат особено внимателни. По думите му във всички сфери в България липсват психолози, което заради обстановката се превръща в проблем.

Източник: Actualno.com

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече