неделя, май 9, 2021

Експерт за тежкия инцидент в София, при който момче загина от мълния: По близките блокове няма никаква мълниезащита

При лошо време, ако сме седнали на пейка в междублоковото пространстранство, няма как да разчитаме на защита от съседните сгради. По време на бури или мълнии човек трябва да се прибере на закрито. Обективно като погледна на блоковете, между които е станал инцидента, няма нито една действаща мълниезащита. Нито активна, нито пасивна. Явно този процес е оставен без никакъв контрол. Това коментира в ефира на Нова тв инж. Радослав Калчев, експерт по мълниезащита.

Най-вероятно защшита е имало, защото при въвеждането на експлоатация на една сграда, това е задължително. Но в годините са правени ремонти по покривите, част от тези системи се унищожават, коментира експертът.

Ако сте навън по време на гръмотевична дейност, трябва да сте далеч от високи дървета, стълбове. Краката трябва да са  прибрани. Максимално бързо трябва да се приберем на закрито – подлез, вход, посочи той. 

Персонализирана агенция по защита от мълнии у нас няма. Има проектанти, пожарна, много са специалистите по отделно, но няма конкретно звено, което да следи процесите по защита, допълни експертът.

Източник: Petel.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече