неделя, октомври 24, 2021

Екстакт от водорасли удря COVID по-успешно от Ремдесивир

Американски и корейски учени откриха, че хепаринът, който е в състава на морските водорасли, блокира новия коронавирус по-добре от Ремдесивир, основното лекарство за COVID-19, използвано в САЩ, предаде БГНЕС. Резултатите от изследването са публикувани в списанието „Cell Discovery“.

За да влезе в човешка клетка, вирусът SARS-CoV-2 трябва да закачи шиповете на протеина си върху повърхността на ACE2 рецептора. Но към вируса може да се отправи молекула-примамка със същата форма и тя ще се свърже с него и след това, попадайки в капан, без възможност за репликация, в крайна сметка ще го разруши. 

Американски учени от Центъра за биотехнологии и интердисциплинарни изследвания в Политехническия институт „Ренселър“ вече са тествали подобен метод за неутрализиране на денга, зика и грип А. Сега, заедно с колегите им от корейския Изследователски институт за биологични науки и биотехнологии, те решават да изпробват този подход срещу новия коронавирус.

„Ние се учим да блокираме вирусната инфекция. Нуждаем се от тези знания, ако искаме бързо да се изправяме срещу пандемиите“, заяви ръководителят на научните изследвания Джонатан Дордик, професор по химическо и биологично инженерство, цитиран от БГНЕС. По думите му, „реалността е такава – нямаме добри антивирусни лекарства. За да се предпазим от бъдещи пандемии, се нуждаем от арсенал от подходи, с които можем бързо да се адаптираме към появяващите се вируси.“ 

Изследователите открили обещаваща съвместимост с хепарина, известен антикоагулант. 

Учените са тествали антивирусната активност на органични вещества, извлечени от морски водорасли – три варианта на хепарин и два вида фукоидан. Всичките пет съединения са дълги вериги от молекули на захарта, известни като сулфатирани хетерополизахариди. 

При клетъчните изследвания екстрактът от морски водорасли значително надминал Ремедесивир по антивирусен ефект. Основната роля в инхибирането на инфекцията играе хепаринът, широко използван разредител на кръвта. Тестът не показал клетъчна токсичност на нито едно от съединенията, дори при най-високите концентрации. 

„Интересуваме се от нов начин за борба с инфекцията“, обяснява друг цитиран от агенцията автор на изследването, Робърт Линхард, професор по химия и химическа биология в „Ренселър“. „Понастоящем се смята, че инфекцията от COVID-19 започва в носа и всяко от тези вещества би могло да формира основата на антивирусен спрей за нос. Това би било начин за лечение на инфекцията в ранен етап или дори за предотвратяване“. 

Друга форма на екстракта от водорасли, използван също и за лечение на потенциална стомашно-чревна инфекция, според учените, могат да бъдат таблетки.

Източник: Actualno.com

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече