понеделник, септември 21, 2020

ЕС призова Турция да спре операцията в Сирия, отхвърли плана за зона за сигурност

Европейският съюз призова вчера Турция да прекрати военната си операция в Северна Сирия, отхвърляйки турските планове за създаване на безопасна зона за бежанци, и добави, че няма да изпраща помощи там, предаде „Ройтерс“, цитирана от БТА.

„ЕС призовава Турция да прекрати едностранните военни действия“, се казва в обща декларация на 28-те страни, членки на съюза. „Малко вероятно е една т.нар. „зона за сигурност“ в североизточната част на Сирия, каквато Турция предвижда, да отговори на международните критерии, позволяващи завръщане на бежанци.“

„ЕС няма да предоставя помощ за стабилизация или развитие в райони, където правата на местните жители се игнорират“, се посочва в документа. Вчера турски войници започнаха третата операция на страната в Сирия.

Според президента Реджеп Тайип Ердоган операцията цели да защити териториалния интегритет на Сирия от „терористи“ (той има предвид бойците, смятани от Анкара за разклонение на ПКК) и да даде възможност за връщане на сирийски бежанци в родината им.

Източник: Cross.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече