неделя, юни 20, 2021

Facebook пуска своята валута следващата година

Според информация на Би Би Си, така дълго очакваната криптовалута на Facebook ще се появи официално на бял свят през 2020. GlobalCoin, както бива наричана в момента от хората, които работят по нея, ще бъде тествана до края на годината преди да бъде пусната през следващата. „Проект Либра“, както е именуван цялостния проект по създаването на валутата, цели създаването на монета от типа на стейбълкойните, т.е. криптовалута, която ще е обвързана с официалните курсове на традиционните валути. Тя се разработва съвместно с банките, като целта е да представлява голбален начин за онлайн разплащане, като самите транзакции ще са със значително занижени такси от сега исканите.

Токенът на GlobalCoin ще е прикрепен към „кошница“ от фиат валути, в която влизат японската йена и американския долар, предава британската медия. Изданието предава, че в момента текат разговори между социалната мрежа и правителствени агенции и компании по отношение на регулаторната страна на пускането на GlobalCoin. Сред тях са Bank of England, трезора на САЩ, Western Union, няколко борси и компании за онлайн разплащане.

Би Би Си припомнят, че в последните месеци властите наблюдават внимателно действията на социалната мрежа и спазването на правилата за личните данни, като въпросът за планираната валута също е бил обсъден с Facebook.

Facebook попадна под кръстосан огън в последните години, заради начина, по който боравят с личните данни на своите потребители, и регулаторите искат да следят отблизо пускането на монетата. По-рано този месец, американският сенат и банковия комитет написаха открито писмо до господин Зукърбърг с въпроси относно начина, по който ще функционира валутата, какви защити ще бъдат осигурени на потребителите и как ще бъде защитавана информацията“, припомня Би Би Си.

Източник: Kaldata

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече