четвъртък, юли 2, 2020

Фандъкова към Манолова: Ако се съобразяваме с изборите, ще лишим София от 217 милиона лева

Ако се съобразяваме с изборите, ще лишим града от 217 милиона лева, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

Коментарът й е провокиран от оповестената днес информация от кандидата за кмет Мая Манолова, че офертите за закупуването на електробуси и зарядни станции за Столична община ще бъдат отворени на 23 и 24 октомври, буквално дни преди изборите на 27 октомври.

Готова съм да поставя в плик името на кандидата, който ще спечели едната обществена поръчка, която е пренасочена от 9 за 23 октомври. Пликът ще предоставя на журналисти във вторник, обяви Манолова.

Това са процедури, които обявихме още през лятото и които бяха отразени от всички медии. Това са процедурите за закупуване на електробуси, тролейбуси и трамваи – 82 електробуса, 30 тролейбуса и 25 нови трамвая. Тези процедури са със защитените средства по ОПОС – в мярката за по-чист въздух, каза Фандъкова пред радио К2.

Аз лично се притеснявам, че през последните седмици г-жа Манолова говори само за обществени поръчки и се притеснява, че те се правят сега. Обществените поръчки са средството и инструментът да можем да реализираме обектите на града. Аз друг законов начин не зная, ако г-жа Манолова знае друг, нека да го каже. Второ – очевидно не е информирана за условията и сроковете по оперативните програми, защото, ако се съобразяваме с изборите, това означава да лишим града от тази огромна възможност, това са 217 милиона лева, които ние успяхме да защитим по оперативната програма. Има си срокове, трябва да се работи, независимо от всякакви избори, твърди столичният кмет.

Всъщност протоколите и приключването на тези поръчки, за които тя говори, ще бъдат със срокове, които ще бъдат по времето на новоизбрания кмет. Така че очевидно тя се интересува изключително много, знае кой ще спечели, можи би знае кой трябва да спечели, аз не зная, аз такава информация нямам. Така че наистина съм притеснена от това, че с подобни приоритети може да се блокира развитието на града и да се загубят европейски средства, коментира Фандъкова.

За някои поръчки все още няма подадени документи, сроковете са в края на октомври, там нямам представа кои ще кандидатстват, камо ли кои ще спечелят. По отношение на трамваите – има 3 компании, които ще кандидатстват, там също не зная кой ще спечели. В комисиите, които разглеждат документите и взимат решения, и в двете поръчки, по които в момента се работи и има вече отворени документи, влизат представители на Общинския съвет, включително представители на БСП. Г-жа Манолова работи с колегите от БСП, нека да я информират, да й кажат, за да знае. Защото все пак, ако искаш наистина да развиваш града, трябва да имаш и информация, и знания за това как се прави, каза Йорданка Фандъкова.

Групата на ГЕРБ в Столичния общински съвет също излезе с позиция, в която се твърди, че „с изявленията си за обществените поръчки г-жа Манолова показва пълна липса на компетентност за европейските проекти, тяхната защита и изпълнение.“

„Никоя от размахваните от Манолова обществени поръчки няма да приключи преди изборите, но тя не знае това, очевидно защото не си е направила труда да се запознае с процедурите. В битката на Манолова за София и лакомията ѝ за власт жертва са гражданите“ – пише още в позицията на групата на ГЕРБ в СОС.

Източник: Offnews.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече