понеделник, октомври 18, 2021

Финансовият министър: Във фирмите има милиарди кеш, с които се купуват гласове

Във фирмите има огромни касови наличности, с които вероятно се подхранва корупцията и се купуват гласове. Това каза финансовият министър Асен Василев в ефира на БНР.

Той обяви, че ще се проверят всички фирми с големи касови наличности, за да се видят дали тези пари са там. Ако ги няма, то значи за отишли за корупция и купуване на гласове, каза в прав текст Василев. Той обеща да се даде публичност на проверката, както това било направено и за фирмите, които дължат огромни суми пари на държавата.

Василев обяви и, че кредитополучатели в ББР дължат 20-30 милиона на НАП. Освен това той заяви и, че фирми, които дължат пари на държавата, продължават да получават ресурс от нея.

По думите му в Националната агенция по приходите има системно бездействие:

„10 млрд. лева са отписани, няма какво да се направи за тях. Това е голям проблем. По-интересни са другите 10 млрд. лева – просрочени задължения с недостатъчно обезпечение. За тях можем да направим нещо. Там вероятно има длъжници от типа фирми с източване, трудно събираеми, но има и фирми, които и днес работят и получават бюджетни средства“.

Василев посочи, че от НАП се работи върху преглед на фирми, които получават голям държавен ресурс:

„Там също има голяма концентрация. Миналата година 13-14 фирми са получили над 3 млрд. лева. Тази година – към април, имаме четири фирми, които са получили 1,5 млрд. лева. Тези фирми се гледат като рискови. Започват проверки. Когато имаш такъв голям ползвател на обществен ресурс, трябва да направиш добър контрол по веригата“.

На въпрос защо е назначил Румен Спецов за шеф на НАП след като той от години не живее в България, а в Дубай, Асен Василев обяви, че отдавна го познава. Освен това Спецов бил доверено лице на западните служби, с него работел и Европол във времето, в което той се занимавал с предотвратяване на данъчни измами.

Източник: Актуално

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече