петък, октомври 22, 2021

ГЕРБ и БСП спечелиха равен брой областни градове

ГЕРБ спечели в Бургас, Стара Загора, Видин, Ямбол, Сливен и Враца. СДС спечели в Кюстендил и Велико Търново, а БСП в Русе, Шумен и Благоевград. Партията на Бойко Борисов свали от власт управлявалия три мандата Бургас ляв кмет Йоан Костадинов и спечели традиционно червените Враца и Ямбол. ГЕРБ победи и в Стара Загора, където се очакваше червеният кмет Евгени Желев да бъде избран за трети мандат.

БСП загуби Бургас, Стара Загора, Враца и почти остана без кметове в най-големите български градове. От тях левицата запази влияние единствено във Варна, чрез Кирил Йорданов, Шумен, където беше избран Красимир Костов, и в Благоевград където спечели Костадин Паскалев.

СДС спечели 4 областни центъра

Противно на очакванията СДС, подкрепено от по-малките десни партии, успя да задържи позиции в част от областните центрове и на фона на ниския рейтинг на партията се представи добре на местните избори. На първия тур местният лидер на СДС в Плевен Найден Зеленгорски спечели трети пореден кметски мандат. Поста си, още на първия тур на изборите, запази и друг син кмет – Златко Живков в Монтана.

На втория тур сините спечелиха в Кюстендил, където местният син лидер Петър паунов победи кандидатът на БСП и във Велико Търново, където Румен Рашев спечели трети кметски мандат. Така синята партия стабилизира политическито си присъствие в редица общини, поне мажоритарно, и заедно с „Атака“ дели мястото на четвърта политичеса сила след ГЕРБ, БСП и ДПС.

НДСВ изчезна от политическата карта

НДСВ загуби всички възможни позиции, които партия бе спечелила в местната власт през 2003 г. Още преди местния вот жълти кметове като Детелина Николова в Добрич се отказаха от НДСВ преминаха в ГЕРБ. Партията няма свои кметове на големи бългаски градове, а на много местя няма дориобщински съветници.

ГЕРБ направи заявка за спечелване на следващите парламентарни избори

Освен настоящи кметове, като Детелина Николова на Добрич, партията на столичния кмет спечели сама или в коалиция с ВМРО в София, Пловдив, Бургас, Видин, Стара Загора, Сливен, Враца, Габрово и Добрич. В Шумен бившият кмет на СДС Веселин Златев, преминал в ГЕРБ, загуби от  Красимир Костов от БСП. Към полунощ на 4 ноември Костов имаше преднина от 60 гласа. При представянето на окончателните резултатите обаче стана ясно, че той печели кметското място с повече от 1000 гласа

Резултатът на ГЕРБ за кметове се подсилва от подадените за партията гласове в изборите за общински съветници. Там партията на г-н Борисов е първа политическа сила. Вече преизбран като кмет на София, Бойко Борисов заяви, че ГЕРБ са спечелили местните избори.

„Падаме 2-3 пъти в общини където се купуват гласове“, заяви Бойко Борисов и посочи ниските резултати на ГЕРБ в Кюстендил и Благоевград. „След като хората в тези населени места предпочитат ромите да ги манипулират, да им плащат гласовете, да им е честито, нека да си търпят и да си живеят в такава среда“, допълни Борисов.

„Другите лидери не работят на базата на цифри или се опитват да ги интерпретират така, както им е в полза, но това им играе лоша шега. На следващите избори ще има още по-тежък резултат срещу тях. На премиера Станишев примерно му е изгодно да вкара повече кметове от малките населени места, за да каже, че има повече мажоритарен вот, което не е вярно“, коментира начина на интерпретация на изборните резултати Бойко Борисов.

По повод на т. нар. „традиционна десница“ в лицето на СДС и ДСБ Борисов заяви, че в София тя е свалила изборния си резултат с 11 хиляди гласа в сравнение с 2005 г. „Герджиков и Гаврийски са взели с 11 хиляди гласа повече отколкото сега “Алианс за София”. Къде е растежът? Обратното аз съм повишил подкрепата си. 60 хиляди души повече са гласували за мен в София“, каза Борисов.

БСП загуби ключови позиции в местната власт

Левицата спечели победи на първия тур на местните избори във Варна и Смолян, а на балотажа в Русе и Благоевград, но загуби стратегически български градове като Бургас и Стара Загора. Премиерът Станишев заяви, че БСП е спечелила в 10 областни центъра сред които Благоевград, Варна, Русе, Търговище, Ловеч, Разград, Перник, Смолян и Силистра. Левицата спечели и в Шумен.

ДПС разшири присъствието си в местната власт

„Няма основания за предсрочни парламентарни избори. ДПС разширява влиянието си. Може това е единствения вариант за съществуването на една нормална партия“, това заяви лидерът на партията Ахмед Доган.

„Моите очаквания бяха ГЕРБ да има поне 50% по-висок резултат“, каза Доган на въпрос дали е бил изненадан от изборния резултат на ГЕРБ. Според Доган местните избори са особени и дават основания за анализ, коя партия как стои в съответните региони.

„Атака“ излизе от първите си местни избори без особени успехи

„Атака също ще има вече участие в местната власт“, това заяви лидерът на партията Волен Сидеров. „Представихме се добре, като цяло имаме твърда подкрепа и доверието в нас не е намаляло“, коментира той. партията му се яви на първите си местни избори след основаването й през 2005 г, първоначално като коалиция. битка.

„Ще се стремим да бъдем коректив на властта, затова ще се стремим да разобличим нередностите по време на вота“, каза още лидерът на Атака. Партията му участва на балотаж на изборите в Бургас, чрез Валери Симеонов, собственик на телевизия СКАТ. Атака обаче няма собствени кандидати избрани за кметове или класирали се на балотажи в други областни градове. В Благоевград обаче десният кандидат Радослав Тасков, получи подкрепата на партията на Волен Сидеров. В Плевен „Атака“ подкрепи избрания на 1-ви тур Найден Зеленгорски.

„Сиви зони“

В Хасково и Пазарджик печелят съответно Георги Иванов и Тодор Попов. И двамата са подкрепени от голям брой десни и центристки партии. Друг интересн град и Пловдив, където кмет стана славчо Атанасов от ВМРО, но с решаваща подкрепа на ГЕРБ.

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече