неделя, май 9, 2021

ГЕРБ обвини Радев в поругаване на паметта на Левски, БСП отговори – хората ви освиркаха

Президентът Румен Радев да се извини за поругаването на паметта на Васил Левски, поиска депутатът от ГЕРБ Тома Биков в декларация от името на парламентарната група.

„Настояваме президентът да се извини за безпрецедентния гаф, в който въвлече президентската институция и по този начин подрони авторитета й и я принизи до нивото на маргинална партийна агитка.

Не искаме извинението на Румен Радев за себе си, а за всички онези, които пазят спомена за националните ни герои и продължават онова, което беше започнато от Левски“, каза Биков.

По думите му, вчера на честването Радев преминал граница, от която няма връщане назад и се превърнал в “тартор на партийна агитка”, а за групата на ГЕРБ той щял да остане такъв до края на мандата си.

“Вместо обединител на нацията, Румен Радев се превърна в разединител на българския народ, който паразитира върху най-светите и сакрални реликви на българската национална памет“, категоричен бе той.

„Заявяваме, че нито една партия, нито една институция, нито един политически деец няма право да приватизира, обсебва и поругава българската национална памет и нейния най-ярък образ в лицето на Васил Левски.

Призоваваме всички отговорни политици и парламентарните групи в 44-ото Народно събрание остро да се разграничат от политическите злоупотреби с паметта на Апостола и да осъдят недостойното поведение, на което станахме свидетели вчера”, посочи той.

Биков подчерта още, че България не е учебна площадка за политически аматьори.

От левицата защитиха президента и посочиха, че е негово право да води българските граждани и да се вслушва в неволите им.

„Дълбоко съжалявам, че толкова гняв имаше в декларацията на политическа партия ГЕРБ. Не считам това за необходимо и неадекватно. Вчерашните събития трябваше да ги разделим на две. Едното е шествието, другото е освиркването.

Шествието е право на българския президент и никой не може да му забрани да участва или ръководи в дадено шествие. Той е избран пряко от българските граждани. Той има право да води българските граждани, да бъде заедно с тях, да ги изслушва и да се вслушва в неволите им, но при вас като че ли основният проблем е защо той не хвали правителството“, отговори от името на БСП Драгомир Стойнев.

Именно президентът бе този, който призова да не се освиркват политиците. Но трябва да се запитате защо бяхте освиркани. Тук проблемът не е в президента, не е и в БСП. Проблемът трябва да го търсите във вас, продължи той.

Той коментира, че не приема обидите за участниците в шествието. „Дали са били маргинали, за политици, които едва ли не нямат морал. Неприсъщо е за народни представители, особено за политическа партия, която има амбициите да ръководи тази страна да се отнася с такова пренебрежение към български граждани. Ето за това разделение и омраза ние говорим и искаме да преодолеем“, заяви Стойнев.

„Не мога да разбера тази злоба към единствената институция в страната, която е с толкова висок рейтинг. Говорите за разделението. Спомнете си президента Плевнелиев. Той много по-рано свали доверието от едно правителство, тогава къде бяхте да говорите.

Разбира се, че не е редно на подобни събития да има освирквания, затова и президентът призова да спрат. Вместо да търсим отговорите, продължаваме да търсим това разделение. Врагът не е тук или в президентската институция, той е насаден от Прехода, каза още Стойнев.

Източник: Actualno.com

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече