вторник, октомври 19, 2021

Главният архитект на София: Няма да премахваме принудително климатици

В София никой не премахва принудително климатици. Новата общинска наредба засяга основно 4 улици в центъра на града и сгради-паметници на културата. Наредбата е пилотна за Столична община. Това заяви главният архитект на София Здравко Здравков в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин“.

Предвижда се гратисен период от 3 години, допълни той. Когато се прави преустройство, собствениците ще се съобразяват с определения стандарт на общината. Той обхваща цялата територия на града. Цветовите палитри, които ще се допускат, ще са близо до оригиналния цвят на сградите.

Работили сме много активно и с Министерство на културата по този въпрос, категоричен бе арх. Здравков. Техническо решение за премахване на климатиците лесно може да се намери. Сгради-паметници на културата, от които стърчат кабели и климатици, няма никъде. Климатици не висят по главните фасади на сградите в големите европейски градове, подчерта той. По думите му има предвидени санкции за неспазване на новата наредба.

Мястото на националния стадион смятам по мое мнение, че трябва да бъде преместено, защото този стадион е проектиран и изграден във време, когато в София са се ползвали много по-малко автомобили на човек от населението. Говорили сме със спортния министър Кралев за места за нов национален стадион. Ние очакваме да постъпят конкретни предложения как да бъде намерено мястото и как да бъде направена достъпността до съществуващи стадиони, защото изискванията на УЕФА в момента са огромни по отношение на достъпа, коментира още арх. Здравков.

Главният архитект на София коментира и темата със строежа на небостъргача „Златен век“. Според него разрешението за строежа на небостъргача е изтекло през 2018 година, но не той, а ДНСК решава дали да спре строителството. Арх. Здравков не е убеден, че ако не беше излязъл наяе скандалът „Апартаментгейт“, някой изобщо би се занимал да спира строежа на „Златен век“.

Въпреки че е имал информация за изтеклото разрешително и преди скандалните разкрития, Здравков заяви, че по закон не е длъжен да сезира строителния контрол и затова не го е направил.

Източник: Cross.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече