петък, октомври 22, 2021

Годеницата на Хашоги призова смъртните присъди за убийството му да не се изпълняват

Годеницата на убития саудитски журналист Джамал Хашоги осъди делото за убийството му през 2018 г. в Истанбул и призова петимата подсъдими, осъдени на смърт, да не бъдат екзекутирани, предаде ДПА, цитирана от Darik News.

Хатидже Дженгиз каза вчера за ДПА, че делото се е гледало „при закрити врата“ и попита: „Кой им даде заповеди за убийството? Защо не им беше позволено да говорят публично?“

„За това решение няма мотиви, нито каквото и да било обяснение“, посочи Дженгиз.

Хашоги беше убит, след като влезе в саудитското посолство в Истанбул на 2 октомври 2018 година. Той отишъл там да вземе документи, за да уреди брака си с Дженгиз, която го чакала отвън.

В понеделник съд в Рияд осъди петима души на смърт след едногодишен процес, критикуван заради пълната си секретност.

Убийството на Хашоги беше широко осъдено в чужбина. То засенчи реформите, лансирани от престолонаследника принц Мохамед бин Салман и целящи привличане на инвеститори и туристи в консервативното кралство.

„Ако тези хора бъдат екзекутирани без никаква възможност да говорят открито или да дадат обяснения, може никога да не разберем истината за това убийство“, каза Дженгиз.

Специалният докладчик на ООН за извънсъдебни убийства Анес Каламар описа процеса като „пародия“, която не е идентифицирала поръчителите или онези, които „подбудиха, позволиха убийството или си затвориха очите за него, като престолонаследника“.

Европейският съюз вчера осъди смъртните присъди, наложени в края на процеса, и също наблегна на необходимостта всички замесени в убийството да бъдат съдени.

Източник: Petel.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече