събота, октомври 17, 2020

Горите – белите дробове на планетата

Безспорната важност на горите

Вероятно ви е известно, че горите имат жизненоважно значение за поддържането на баланса в околната среда и за глобалния климат, а оттам – и за условията, при които живеем самите ние. Всъщност не само ние – почти цялото биоразнообразие от сухоземните животни на планетата е съсредоточено в горите! Следователно изсичането на горите води до влошаване на баланса в природата, да променяне на климата и на условията за живот – количеството парникови газове в атмосферата се увеличава, а повторното залесяване не винаги е удачно решение, защото обикновено е необходимо да мине много време, докато новите насаждения придобият способност в достатъчна степен и количество да поглъщат въглероден диоксид, компенсирайки отделените парникови газове при обезлесяването.

Като цяло, възстановяването на природата, във всяко едно отношение, е труден процес, често дори невъзможен. Ето защо постоянно трябва да се полагат усилия и да се информират хората за вредите от безогледното експлоатиране на природните ресурси. Това е тема, по която е говорено доста, говори се и сега, дори може би повече от всякога, но пък не е лошо да се научат и допълнителни факти, идеи, общо взето всякаква нова полезна информация по тези въпроси.

Малко „сухи“ цифри никога не са излишни…

Като една от основните екосистеми на планетата, горите покриват около 9% от площта на Земята и около 30% от площта на сушата. По-конкретно, при обща площ на планетата 510 100 000 квадратни километра, 45 900 000 се падат на горите. Защо са важни тези цифри, каква е целта? Съгласно посоченото в доклада „Живи гори“ на WWF, светът може да загуби 55,5 милиона хектара гори до 2020 г., дори ако преди това се вземат спешни мерки за намаляване на обезлесяването. Пак съгласно същия доклад, ако не се забавят темповете на изсичане, към 2030 г. светът ще е загубил 124,7 млн. хектара гори. По този начин лесно може да се изчисли, че само за няколко десетки години планетата може да се обезлеси напълно. Думата „напълно“ вероятно е твърде пресилена, но все пак трябва да се има предвид, че унищожаването на дори половината от сегашните горски площи до такава степен би нарушило баланса в цялата екосистема, че още отсега последствията с много висока доза вероятност може да бъдат наречени необратими. 

Умишлено унищожавайки естествените бели дробове на планетата, хората обричат себе си, а вероятно и живота като цяло, на гибел… Всеки изчезнал вид, независимо дали става въпрос за дребно насекомо, птица или бозайник, е огромна, необратима загуба. Оказва се, че някои от така наречените интелигентни или даже разумни същества, хората, взимат решения, с които застрашават не само своя вид, но и цялото биоразнообразие на планетата, без да дават право на избор.

C:\Users\HP\Downloads\afforestation.png

Къде сме ние в общата картина?

Безспорно, споменатото по-горе е проблем, който следва да ангажира всеки от нас, било то косвено или директно. Но нека просто се замислим какво правим ние, за да помогнем на планетата! Какво всеки от нас може да промени в себе си, в своите навици, в примера който дава на околните? Въпреки че в днешно време интернет и социалните мрежи, като например Фейсбук, дават доста широко поле за изява, не всеки има възможност да ангажира достатъчен брой последователи или да се захване с по-грандиозен проект с една или друга насоченост. Но пък нещото, което всеки от нас може да направи, е поне в собственото си ежедневие да се опита да ограничи употребата на продукти, чието създаване и впоследствие рециклиране оказват неблагоприятно влияние върху околната среда.

Преди да продължим, обаче, трябва да направим една уговорка – в случая умишлено не засягаме въпросите, свързани с нарастването на броя на населението и съпътстващите го дейности по култивиране на площи и опитите за създаване на устойчиви култури. По принцип сме на мнение, че подобряването на условията за живот върви ръка за ръка с нарастването на броя на населението, което пък нарастване от своя страна съвсем закономерно резултира в търсене на ефективни начини за прехрана. Много по-важно значение и много по-добър резултат би дало осигуряването на достъп до качествено образование и  здравеопазване, но това е друга тема.

Ако се върнем на първоначалния замисъл – в ежедневието си всеки от нас прекалено често ползва продукти за еднократна употреба, което всъщност може да бъде „спестено“. Ето няколко примера:

  • Пластмасовите или картонени чаши за кафе лесно може да се заменят със стъклени такива. Всеки може да си носи на работа чаша за многократна употреба!
  • Достъпът до интернет обезсмисля ползването на хартиените брошури, които „хвърчат“ навсякъде в ежедневието ни. Преценете сами – имате в близост до дома или работата си голям хипермаркет, да кажем Кауфланд. Е, защо не проверите в интернет офертите от този магазин, които са съвсем същите, както в хартиеното издание?!
  • Ползването на хартиени торбички не прави света по-добър! Освен че се късат лесно, за производството им често се използва рециклирана хартия, но самото рециклиране освобождава повече вредни емисии и парникови газове, отколкото се очаква. Лесно може да се използват като заместител платнени торбички за многократна употреба.

Даваме ви малък брой примери за неща, които всеки би могъл лесно да промени в ежедневието си. Но ако всеки го направи и посъветва своите познати да направят същото, а те от своя страна разпространят тези елементарни, но полезни навици сред своето обкръжение, със сигурност това ще се отрази положително на общия ни дом – планетата Земя. И не на последно място, по този начин всеки ще може да се почувства част от нещо голямо и важно, а в съзнанието си ще има усещането и спокойствието, че постъпва правилно, грижейки се за околната среда!

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече