петък, юли 10, 2020

Горивата отново ще поскъпват

Цените на горивата отново тръгват нагоре. Прогнозата на експерти е до края на годината бензинът и дизелът да поскъпнат. Цената за литър се очаква да достигне до близо 2 лева.

В момента  най-търсеното гориво – бензин А95 се продава средно за 1,70 лева за литър. Преди година цената е била с около 50 стотинки по-висока или казано по друг начин – средно  2,24 лева за литър. Традиционно през летните месеци цената на горивото се покачва. И тази година експертите очакват това да се случи, но са категорични, няма да се стигне до толкова скъп бензин и дизел колкото миналата година.

Пандемията повлия и на горивото. По време на извънредното положение цените тръгнаха надолу и достигнаха нива, които у нас не бяхме виждали от години,предаде Нова телевизия.

Само за последната седмица литър бензин А95 се е оскъпил с 2 стотинки, дизелът – с 1. Миналата година по това време литър бензин А 95 е струвал 2,24 лева. А литър дизел е 2,30 лв.  Сега до такива цени няма да се стигне, категорични са експертите. Но със сигурност, казват те, повишение ще има.

„Очакваме плавно покачване до 1,80-1,85 лева за двата вида горива. Те са почти едно до друго. До края годината очакваме повишаване на горивата до 2 лв. не повече”, коментира пред БТВ Георги Тенев, юрист на на Асоциацията на търговците на горива.

Причината – вече се забелязвало покачване в цената и на суровото гориво. А това не е единственият, но пък е основният елемент, формиращ крайната цена.

Източник: Novavarna.net

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече