неделя, юни 20, 2021

Гравитационен феномен ще усетим днес

Физичен феномен ще бъде наблюдаван на територията на източна Европа днес. В 17:37 ниско над атмосферата на Земята ще премине астероид с размери около 30 км в диаметър. Това ще съвпадне с необичайната позиция на Юпитер точно между Марс и Сатурн и ще за кратко гравитационното поле на планетата ни ще загуби обичайните си параметри и ще бъде занижено значително.

Замерванията и странният казус са установени от британския астроном Патрик Мур, който преди часове алармира за това, което ще се случи. Няма опасност астероидът да се сблъска със Земята, но неговото гравитационно поле ще взаимодейства с необичайното преплитане между тези на Юпитер и двете планети, между които ще се намира.

По този начин две по две силите на притегляне съответно на Земята и астероида и Юпитер, Марс и Сатурн ще бъдат изравнени, което ще доведе до значително намаляване на гравитацията на Земята. То ще продължи не повече от минута и ще се нормализира.

Световната астрономическа асоциация, която спешно се събра след изявлението на Мур, обяви своите изчисления преди минути. Според тях, ако точно в момента на изравняването на гравитационните полета човек подскочи, той ще се носи във въздуха като балон с хелий в продължение на няколко секунди.

Екипът на Bpost.bg се свърза с няколко авторитетни български учени в областта на астрономията и физиката, които заявиха специално за медията ни, че подобен феномен се наблюдава на едно и също място в света веднъж на три милиона години.

В познатата ни история сходен случай има в Южна Африка през 1979г., когато в 15:07 на 11 август Плутон се намира зад Юпитер и оказва силно влияние над земната гравитация. В продължение на секунди на този ден в ЮАР хиляди предмети се носят из въздуха и предизвикват безпрецедентни смут и паника у наблюдаващите ги.

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече