петък, август 14, 2020

Хонконг забрани продажбата на алкохол – правел хората интимни посред пандемия

Жертвите на коронавируса наближават 15 хил., Нова Зеландия се затваря за света, Унгария дава цялата власт в ръцете на Орбан

Хонконг забранява на всички барове и ресторанти да сервират алкохол. Ако не се съобразят, ще бъдат затворени. Причината? „Хората стават интимни, когато се напият“ – обяви ръководещата специалния административен китайски регион Кари Лам, а точно това не трябва да се случва посред пандемията от коронавирус.

Очаква се законодателно решение, с което да се отнемат 8 600 лиценза на заведения за продажбата на алкохол.

Също днес Хонконг наложи пълна забрана достъпа на чужденци. Те няма да могат да преминават дори транзитно.

Мерките се затягат, след като жителите започнаха да излизат по-свободно и последва нова вълна. Кварталът на нощния живот се превърна в огнище на заразата. В Хонконг към 8 ч. тази сутрин бяха регистрирани 36 нови случая.

Жертвите на коронавируса по света наближават 15 000, по данни от картата, която отчита разпространението на Covid-19 в реално време, на Университета „Джон Хопкинс“. Към 11 ч. общият брой на заразените е 341 722, на починалите – 14 765, на напълно възстановилите се – 98 869.

Китай, Италия, САЩ, Испания и Германия са най-засегнатите в световен мащаб. Италия отчита известен спад в броя на новорегистрираните и починалите. На Апенините се надяват това да означава, че пикът е отминал.

В Испания бяха доставени 650 000 теста за бърза диагностика на коронавирус. Потвърдените случаи там са близо 30 хил., а смъртните случаи – 1 720. Извънредното положение там ще бъде удължено до 11 април.

В понеделник случаите на заразени в Германия нараснаха до 22 672, а починалите са 86 души. В неделя те бяха съответно 18 610 и 55.

Френският парламент гласува въвеждането на двумесечно извънредно положение. То позволява на правителството на въвежда нови извънредни мерки.

Великобритания обяви, че временно национализира жп транспорта в страната. Целта е да се избегне фалитът на операторите след драстичния спад, със 70%, на пътниците заради коронавируса. Операторите ще получат малки такси за управление, за да започнат услуги, които досега не са предлагали.

5748 са заразените на Острова. Починаха 282. Сред тях е начална учителка, която била лекувана в болница.

Тази седмица парламентът на Унгария ще обсъди и гласува указ, който дава цялата власт в ръцете на министър-председателя Виктор Орбан без краен срок за тези извънредни правомощия. Документът удължава извънредното положение в страната, обявено по-рано този месец заради коронавируса. Той предвижда – също като първоначално приетия закон в България и върнат от президента – затвор за разпространяването на фалшиви новини. Правителството обяснява, че мерките са необходими за справянето с коронавируса, но критиците му съвсем не са убедени в това и казват, че той отваря врата за злоупотреби.

Заради пандемията Нова Зеландия се затваря. Решението обяви министър-председателят Джасинда Ардърн, като цитира прогнози в медицински модели показват, че ако мерките не бъдат спазени, десетки хиляди души в страната ще умрат. Затова Нова Зеландия ще повиши нивото на тревога от трето на четвърто през следващите 48 часа. Всички нестратегически бизнеси ще бъдат затворени. Училищата затварят от утре. Въвеждат се ограничения за пътуването вътре в страната за най-малко 4 седмици. Отворени остават супермаркети, аптеки и ключови медицински услуги.

Обединените арабски емирства (ОАЕ), откъдето очакваме връщането на Васил Божков, обявиха, че спират всички полети за две седмици, считано от 25 март.

„Много съжаляваме за неудобството, причинено на нашите клиенти и пътници. Тези мерки целят задържане на разпространението на Covid-19. Надяваме се да възобновим услугите си колкото се може по-скоро“, се посочва в официално съобщение.

Дубай обаче отмени по-ранно съобщение за спирането на всички пътнически полети и реши друго: да продължи да изпълнява такива до 13 дестинации, включително САЩ, Великобритания, Япония, Австралия и Канада.

Източник: Offnews.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече