сряда, март 3, 2021

Имунолог: Оптимистично е в България да поставим под контрол COVID-19 до края на лятото

Неизменен е рискът да се появят нови варианти и щамове на коронавируса SARS-CoV-2. Смятам, че трябва да се надяваме на оптимистичния вариант, но да се готвим за песимистичното. Така имунологът доц. Велизар Шиваров коментира дали е възможно заради по-бавна ваксинация коронавирусът да ни изпревари и да е еволюира така, че сегашните ваксини да не действат ефективно.

Според него, оптимистичният вариант е пандемията в България да бъде поставена под контрол до края на лятото на тази година.

Що се отнася до продължителността на имунитета, според доцента трябва да се следи главно Израел – там ваксинационното покритие се разраства много бързо и ще си проличи дали COVID-19 може да бъде поставен под контрол ефективно и за повече време. Шиваров заяви и, че още се чакат допълнителни данни за клетъчния имунитет, за това какво ниво на антитела в човешкото тяло е достатъчно за протекция, като в този случай е много индивидуално.

Шиваров счита, че не е проблем, ако си получил само една доза от ваксината на Pfizer/BioNTech, защото втората ваксинация е по-скоро един вид „напомняне” за тялото, а не доизграждане на вече започнатото. Не може обаче да се бавим безкрайно с втората доза, предупреди той пред Нова телевизия – няколко седмици може, но но повече – не. Честният отговор е, че има риск и в двата случая – да ваксинираме възможно най-много хора само с една доза с цел да има някакво по-голямо ваксинационно покритие или да сметнем ваксинацията така, че да има втора доза навреме за всеки, получил първата.

Източник: Actualno.com

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече